Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Mostec

FOTO: Upokojeni novinarji na Mostecu

Piše: E.S.

Čas objave:
28.11.2018 08:17

Pretekli teden se je v brežiški občini ustavil avtobus s 45 upokojenimi novinarji iz vse Slovenije, ki s svojo dejavnostjo v posebej zrelih letih še enkrat dokazujejo resničnost reka, da novinarstvo ni le poklic temveč tudi način življenja.

Uvodoma so se ustavili v Čatežu, kjer so jih presenetili s kavo, čajem ter sladkim in slanim pecivom, zatem pa sta za krmilo poprijela tokratna gostitelja izleta, brežiška novinarska mačka Vlado Podgoršek in Ernest Sečen.Razkazala sta jim kompleks tamkajšnjih term in jih med pripovedovanjem zgodbic iz zgodovine toplic pripeljala do mejnega kamna med zgodovinskima deželama Štajersko in Kranjsko. 

Sledil je ogled »Brežiškega morja« z elektrarno in starim jeklenim mostom ter z njim povezanimi zgodbami, cilj izleta pa jebil Mostec, rojstni kraj jezikoslovca dr. Jožeta Toporišiča in enega od gostiteljev. Najprej so se med gretjem rok in ustne votline z vročim kostanjem z brodom popeljali na valove Save, zatem pa so stopili še do rojstne hiše omenjenega znamenitega Moščana, kjer sta o njegovih obiskih rojstne vasi ter spretnostih pri opravljanju kmečkih opravil spregovorili Irena Majcen, še ena novinarka z Mosteca, ter Toporišičeva svakinja Reza. Po ogledu vaške cerkvice iz 18. stoletja je radovedna in zadovoljna družba druženje končala v eni od vaških gostiln. 

Med pogovori o bolj strokovnih temah so upokojeni novinarji izrazili nezadovoljstvo in nerazumevanje nad dejstvom, da osrednja slovenska dnevna časnika nimata več stalnega dopisnika iz Posavja.