polna luna 7 Dobra karma

Tedenska astrološka napoved: dramatičen začetek...

Alberto Zangrillo Svet24.si

Italijanski zdravnik trdi, da virusa v Italiji ...

cerar pocivalsek-smc Reporter.si

Sanjske ponudbe za osem odpisanih: razkrivamo, ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

branko cvek Njena.si

Ljubezen po domače: Branka osvojila vztrajna ...

Novice Mostec

FOTO: Upokojeni novinarji na Mostecu

Piše: E.S.

Čas objave:
28.11.2018 08:17

Pretekli teden se je v brežiški občini ustavil avtobus s 45 upokojenimi novinarji iz vse Slovenije, ki s svojo dejavnostjo v posebej zrelih letih še enkrat dokazujejo resničnost reka, da novinarstvo ni le poklic temveč tudi način življenja.

Uvodoma so se ustavili v Čatežu, kjer so jih presenetili s kavo, čajem ter sladkim in slanim pecivom, zatem pa sta za krmilo poprijela tokratna gostitelja izleta, brežiška novinarska mačka Vlado Podgoršek in Ernest Sečen.Razkazala sta jim kompleks tamkajšnjih term in jih med pripovedovanjem zgodbic iz zgodovine toplic pripeljala do mejnega kamna med zgodovinskima deželama Štajersko in Kranjsko. 

Sledil je ogled »Brežiškega morja« z elektrarno in starim jeklenim mostom ter z njim povezanimi zgodbami, cilj izleta pa jebil Mostec, rojstni kraj jezikoslovca dr. Jožeta Toporišiča in enega od gostiteljev. Najprej so se med gretjem rok in ustne votline z vročim kostanjem z brodom popeljali na valove Save, zatem pa so stopili še do rojstne hiše omenjenega znamenitega Moščana, kjer sta o njegovih obiskih rojstne vasi ter spretnostih pri opravljanju kmečkih opravil spregovorili Irena Majcen, še ena novinarka z Mosteca, ter Toporišičeva svakinja Reza. Po ogledu vaške cerkvice iz 18. stoletja je radovedna in zadovoljna družba druženje končala v eni od vaških gostiln. 

Med pogovori o bolj strokovnih temah so upokojeni novinarji izrazili nezadovoljstvo in nerazumevanje nad dejstvom, da osrednja slovenska dnevna časnika nimata več stalnega dopisnika iz Posavja.