kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

FOTO: Uporabniki se dobro držijo, je pa občutiti osamljenost, depresivnost in strah

Piše: Alenka Kesar

Čas objave:
09.04.2020 07:55

Tudi v času pandemije ekipa Projekta MOST obiskuje svoje uporabnike in jim pomaga pri najnujnejših opravilih. Člani ekipe se zavedajo pomembnosti svojega dela in poudarjajo, da so njihovi uporabniki naši starši, stari starši, svojci, prijatelji in tudi ljudje, ki nimajo nikogar.

Ekipa Projekta MOST obiskuje svoje uporabnike tudi v kriznih časih
Ekipa Projekta MOST, ki opravi dnevno v povprečju 25 obiskov pri uporabnikih tudi v teh kriznih razmerah, dosledno sledi in upošteva navodila Ministrstva za zdravje, Ministrstva za delo, družino, soc. zadeve in enake možnosti ter Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja skrbi za preventivne ukrepe pri uporabnikih, ki jih obiskujejo.

Zdravstveni tehnik pri uporabnici.jpg
Zdravstveni tehnik pri uporabnici
Foto: Projekt Most

"Uporabnike obiskujem vsakodnevno, tudi v tem času, ko med nami vlada izredno stanje. Kljub temu, da imam doma dva majhna otročka, čutim dolžnost in željo, da moram pomagati ljudem. V tem času se še posebej občuti kako zelo nas potrebujejo. Uporabniki se dobro držijo, je pa občutiti osamljenost, depresivnost in strah. Svojci jih želijo obiskati, vendar ne želijo tvegati, da bi jih okužili. Uporabniki najbolj potrebujejo družbo, pogovor ter dajanja občutka varnosti, da le niso čisto sami. Kar pa se zdravstvenih storitev tiče pa najbolj potrebujejo pomoč pri negi, pripravi zdravil, merjenju vitalnih funkcij in dostavi obroka," nam je povedala Nataša Mlakar, zdravstveni tehnik pri Integrirani oskrbi v občini Krško MOST.

Kljub izrednim razmeram izvajajo pomoč pri osebni higieni, pripravo, nadzor in pomoč pri jemanju zdravil, merjenje vitalnih funkcij (pulz, krvni tlak, temperatura), ukrepe za preprečevanje padcev, ohranjanje kognitivnih funkcij, preprečevanje osamljenosti in druge nujne storitve, poleg tega pa svetujejo in ozaveščajo tako uporabnike kakor tudi njihove svojce. S svojim znanjem in kompetencami se vsakodnevno trudijo izboljšati kakovost življenja uporabnikov, po potrebi pa se povezujejo tudi s patronažno službo in ostalimi zdravstvenimi delavci.

»Ohranitev zdravja je osrednji cilj zaposlenih na Projektu MOST in enote Pomoči na domu Krško. Trenutno oskrbujemo in zagotavljamo najnujnejše storitve na terenu, kot so pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih, recimo pri osebni higieni in tudi ostale storitve, ki so v kompetenci tehnikov zdravstvene nege in socialnih oskrbovalk. Še vedno skrbimo za dostavo toplih obrokov tistim, ki jih najbolj potrebujejo,« je povedala Carmen Rajer, vodja Projekta MOST in PND Krško, in poudarila: »Namen izvajanja pomoči na domu je, da vsi, ki pomoč potrebujejo in nimajo svojcev, ki bi za njih poskrbeli, to tudi dobijo. Poleg tega bomo tedensko opravljali informativne razgovore s tistimi, pri katerih storitev trenutno ne izvajamo, da bomo preverili njihovo psihofizično stanje.«

Preventiva je življenjskega pomena
Nalezljive bolezni še vedno predstavljajo enega izmed najpogostejših vzrokov obolevnosti in umrljivosti. Najbolj ranljiva skupina so starostniki, ki imajo slabšo imunost in so zato bolj dovzetni za okužbe.
Zato je vredno ponoviti:
• redno umivanje rok z milom in vodo;
• izogibanje dotikanju ust, nosu, oči;
• izogibanje tesnih stikov z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni;
• izogibanje lokacijam, kjer se zadržuje večje število ljudi;
• razkuževanje rok, predmetov in površin;
• zračenje prostorov;
• upoštevanje pravil higiene kašlja;
• uporaba zaščitne maske in rokavic po potrebi;
• ob sumu okužbe kontaktirajte osebnega zdravnika in ne hodite v zdravstveni dom;
• v primeru okužbe ostanite doma;
• v primeru, da ste bili vi ali vaši svojci v tujini, kjer so potrjeni primeri okužbe, ne obiskujte starejših in drugih ranljivih skupin;

Vsak človek je pomemben
Člani Projekta MOST se želijo zahvaliti vsem, ki se na svojih področjih dela trudijo po svojih najboljših močeh za zdravje najbolj ranljivih skupin. Hkrati pa pozivajo vse občane in tudi širše, da resnično upoštevajo navodila NIJZ in pristojnih ministrstev glede varovalnih ukrepov. Zaradi virusa je namreč najbolj ogrožena populacija, ki je v svojem življenju preživela že veliko preizkušenj, kot so vojna, lakota, pomanjkanje, izgube najdražjih, zato je naša skrb, da bodo čim bolj varno preživeli tudi to preizkušnjo. Vsak posameznik šteje, zato je pomembno ne le, da poskrbimo za svoje zdravje, pač pa tudi za zdravje vseh ostalih. Odgovornost, strpnost in solidarnost do sočloveka je v teh časih še kako potrebna. Na enotni vstopni točki imajo telefonsko številko, ki je namenjena vsem občanom v stiski 070 585 803, na kateri bodo dobili vse potrebne informacije glede izvajanj različnih oblik pomoči.
Ostanite zdravi in pazite nase, da lahko pazimo na druge.