pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Metlika

FOTO: V Beli krajini končali projekt trajnostne oskrbe s pitno vodo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.11.2015 06:26

V Metliki so danes slovesno obeležili končanje projekta trajnostne oskrbe Bele krajine s pitno vodo in varovanja vodnih virov, ki so ga v tamkajšnjih občinah Metlika, Črnomelj in Semič začeli leta 2009. Skupna vrednost projekta brez davka znaša nekaj manj kot 26 milijonov evrov, belokranjske občine pa so 65 odstotkov pokrile z evropskim denarjem.

Po podatkih metliške občine, ki je bila vodilni partner pri projektu, so belokranjske občine ob navedenem kohezijskem vložku nekaj več kot petino naložbe pokrile z državnim denarjem, 14 odstotkov pa so prispevale same.

Metliški župan Darko Zevnik, črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič in njena semiška kolegica Polona Kambič so poudarili, da gre za doslej najpomembnejši skupni belokranjski infrastrukturni projekt.

Zevnik je povedal, da je bil cilj projekta celovita ureditev oskrbe s pitno vodo v Beli krajini s priključitvijo na skupne vodne vire, povezava ločenih vodovodnih sistemov, ureditev odvajanja in čiščenja odpadnih voda na območju treh belokranjskih občin, aktivno varovanje tamkajšnjih vodnih virov in zmanjšanje vodnih izgub, ki so bile ponekod tudi do polovične.

Projekt je obsegal gradnjo in rekonstrukcijo čistilnih naprav v Črnomlju in Semiču ter kanalizacijskih in vodovodnih sistemov v vseh treh belokranjskih občinah. Belokranjske občine si bodo lahko v primeru izpada katerega od vodnih virov ali sistemov pri vodooskrbi zdaj medsebojno pomagale.

V okviru projekta so v Beli krajini zgradili skupaj 147 kilometrov vodovoda, 17 vodohranov, deset črpališč, nekaj več kot 580 novih vodovodnih priključkov in nekaj manj kot 13 kilometrov kanalizacijskih sistemov s tremi črpališči. Zmogljivost črnomaljske čistilne naprave so s 5000 povečali na 9600 populacijskih enot in v Semiču s 500 na 2500 populacijskih enot, je še navedel Zevnik.

Današnje slovesnosti se je udeležila tudi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, ki je dejala, da je bilo v pretekli finančni perspektivi za tovrstne projekte na voljo 650 milijonov evrov. Izvedli so jih nekaj manj kot 50. Vseh zahtevkov je bilo za polovico več od navedenega zneska, lokalnim skupnostim pa je uspelo večino projektov opraviti v predpisanem roku, je dodala.

Glede novega finančnega obdobja je navedla, da ima ministrstvo na voljo 550 milijonov evrov. Ker je za projekte vodooskrbe in čiščenja odpadnih voda vlada odločila, da prednostno financirajo 11 večjih projektov, pa je vprašanje, ali bo od navedene vsote še kaj ostalo za druge, je še povedala Majcnova.

Okoljska ministrica Irena Majcen ob zaključku projekta


Metliški župan Darko Zevnik o projektu