Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Brežice

FOTO: V Brežicah o disleksiji

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.10.2015 19:23

Četrtkovo popoldne je bilo v Knjižnici Brežice obarvano z disleksijo. V sklopu Evropskega tedna ozaveščanja javnosti o disleksiji in drugih specifičnih učnih težavah, so gostili predavanje Tanje Černe, profesorice defektologije, ki se s to tematiko ukvarja že vrsto let.

Nasploh pa se tudi v Knjižnici Brežice v zadnjem času aktivno posvečajo disleksiji ter drugim težavam pri branju, pisanju in črkovanju. Na mladinskem oddelku, pri leposlovju za odrasle in na strokovnem oddelku so z zeleno-rumenim črtastim trakom označili knjige za lažje branje, primerne dislektikom, ter strokovne knjige, ki govorijo o disleksiji. Na mladinskem oddelku pa so dislektikom na voljo tudi barvna ravnila za lažje branje.

Predavateljica je uvodoma dejala, da se za disleksijo včasih uporablja tudi izraz legastenija, bolj splošen izraz je specifična motnja branja in pisanja oziroma specifične učne težave. Disleksija prizadene predvsem veščine pismenosti in jezika. Pogosto pa vpliva na učenje drugih učnih predmetov. Prisotna je že ob rojstvu, velikokrat genetsko pogojena (kromosomska napaka) in na posameznika vpliva celo življenje. Gre za težave na področju predelovanja glasov, hitrega poimenovanja, delovnega spomina, hitrosti procesiranja informacij in težave avtomatizacije ter generalizacije veščin. Na ravni slušno-vidnih procesov, govorimo o motnji branja (disleksija), na ravni vidno-motoričnih procesov pa o motnji pisanja (disgrafija).


V dobri uri so zbrani dobili številne uporabne nasvete in informacije. S skupnimi močmi bodo še naprej nudili pomoč osebam, ki imajo težave pri branju in pisanju.