brioni, brionka, ladja Svet24.si

FOTO: Ob močnem neurju potonila ladja Brionka

MOTORIST Svet24.si

Previdno na dvokolesnikih, prihaja najbolj nevarno...

Screenshot 2023-03-26 at 22.26.53 Necenzurirano

"Zdravnik mi je rekel: plačaj 650 evrov ali pa ...

jerca legan milan cvikl m24 Reporter.si

Ločitvena vojna za luksuzno vilo: Umazano ozadje ...

primoz roglic lev Ekipa24.si

Kakšen kralj! Rogličev sin po dirki zasenčil ...

electra-elite Odkrito.si

Electra Elite - TAKO zasluži 1000 € na uro!

georgina rodriguez Ekipa24.si

Srhljivo razkritje Ronaldove izbranke: "Mali Angel...

Novice Brežice

FOTO: V Brežicah ponosni na bogato društveno življenje

Piše: Občina Brežice

Čas objave:
09.04.2018 16:05

Občina Brežice redno namenja proračunska sredstva za programe in delovanje nevladnih organizacij na različnih družbenih področjih.

Ker želi občina delovati pregledno, je že tretje leto zapored izvedla javna prireditev, na kateri je župan Ivan Molan predstavnikom nevladnih organizacij predal pogodbe za sofinanciranje in kjer so bili predstavljeni rezultati javnih razpisov ter izbrani programi.

V četrtek, 5. aprila 2018, je v prostorih Mladinskega centra Brežice pogodbe za sofinanciranje programov in dejavnosti podpisalo 155 organizacij, od tega 143 nevladnih organizacij, šest javnih zavodov (osnovne šole, center za socialno delo in varstveno-delovni center za dejavnosti, ki so izven njihovih javnih nalog) in šest župnij. Sodelavci z Oddelek za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj občine Brežice, ki pokrivajo pretežni del javnih razpisov, in vodja oddelka Patricia Čular so predstavili rezultate že izvedenih razpisov. 155 organizacij je poslalo 176 vlog, za namen športa je bilo 48 vlogam razdeljenih 410.000 evrov (tu so upoštevana tudi sredstva za najem športnih objektov za vadbe), za namen programov za mlade 20.000 evrov za 21 projektov (17 vlog), na področje kulture je bilo razdeljenih 149.979 evrov (42 vlog), na področju zdravstvenega in socialnega varstva 56.271 evrov za 37 vlog in za turistična društva 22.864 evrov (18 vlog).


Po besedah župana Ivana Molana so v občini Brežice ponosni na bogato društveno življenje, ki ga soustvarjajo številne nevladne organizacije - od društev, zvez, zavodov in vse do ustanov. Nevladne organizacije so tiste, ki s svojim delom in programi prispevajo k razvoju občine, pestremu utripu družbenega življenja in h kakovostnemu bivanju vseh občank in občanov. V ta namen Občina Brežice skozi razpise v letu podpre več kot 200 nevladnih organizacij ter skupno njihovemu delovanju nameni skoraj 1 milijon evrov neposrednih proračunskih sredstev (tu so zajeta tudi sredstva za najeme prostorov). Kljub nenehnemu zniževanju proračunskih prihodkov s strani države občina ohranja višino razpoložljivih sredstev za sofinanciranje dela društev, delovanje nevladnih organizacij pa Občina podpira tudi z zagotavljanjem kakovostne infrastrukture in izboljševanjem ostalih pogojev. Da je v brežiški občini spodbudno okolje, ki ga s tovrstno finančno podporo oblikuje Občina, kaže tudi število registriranih društev. Po podatkih AJPESa je v začetku letošnjega leta na območju občine delovalo 309 društev oz. 12 več kot v istem času lani.

Sredstva tudi za gasilsko zvezo in prostovoljna gasilska društva

Občina Brežice redno namenja sredstva za delovanje, izobraževanje in opremo prostovoljnih gasilskih društev in občinske gasilske zveze. V letu 2018 bo za namen izvajanja gasilske službe občina namenila 291.000 evrov proračunskih sredstev.