združeni-narodi, ameriška-policija Svet24.si

VIDEO in FOTO: Pred zgradbo ZN postopal sivolas ...

Saša Einsiedler Svet24.si

Saša Einsiedler je tretjič zaročena

Lovro Sturm-2 Svet24.si

Umrl je bivši minister Lovro Šturm

janez jansa dz1 Reporter.si

Janša deli klonirano vsebino plagiatorskega ...

traktor tonin Necenzurirano

Tonina enkrat že zalotili, a se posel spet obeta ...

prepir, kmetija, strica-iz-ozadja, polona Njena.si

Kmetija: Jan tako hudo pobesnel, da so kadre ...

doncic Ekipa24.si

Ojoj, slišalo se je V PRENOSU! Dončić sodnikom ...

Novice Brežice

FOTO: V Brežicah svečano odkritje pomnika osamosvojitveni vojni

Piše: R.K.

Čas objave:
23.10.2021 16:48

Občina Brežice in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Brežice sta svečano predala namenu pomnik osamosvojitveni vojni – Obelisk zmage 1991. Pomnik sta s prerezom traku svečano predala namenu župan Občine Brežice Ivan Molan in predsednik Pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo Anton Supančič.

Ob tej priložnosti je Občina Brežice prejela Veliko plaketo 25. Območnega štaba TO, ki jo ob trideseti obletnici vojne za samostojno Slovenijo in umiku zadnjega vojaka Jugoslovanske ljudske armade iz Slovenije podeljuje Sekcija vojnega poveljstva 25. območnega štaba teritorialne obrambe, ki deluje pri Pokrajinskem odboru Zveze veteranov vojne za Slovenijo Posavja.

obelisk-zmage-1991
Svečano odkritje pomnika osamosvojitveni vojni
Občina Brežice

Dogodek se je začel z dvigom slovenske zastave. Na prireditvi sta zbrane nagovorila predsednik Pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo Anton Supančič in župan Občine Brežice Ivan Molan. Oba sta poudarila pomen ohranjanja spomina ha prelomne dogodke in pogumna dejanja v letu 1991. Naj po pomnik v spomin in opomin, da nam Slovencem svobodna in samostojna država ni bila podarjena temveč izbojevana tudi za ceno življenj.

obelisk-zmage-1991
Svečano odkritje pomnika osamosvojitveni vojni
Občina Brežice

Župan Ivan Molan je dejal: »V naši občini so potekali pomembni boji v vojni za osamosvojitev – Rigonce, Prilipe, Cerklje ob Krki. Zato me veseli, da danes odkrivamo pomnik, ki je simbol zmage, prav tako pa je tudi simbol priznanja in zahvale vsem, ki ste se pred 30 leti odzvali klicu domovine in nam izborili svobodno in samostojno Slovenijo, v kateri danes živimo. Spoštovani, ta pomnik naj nas in naše zanamce spominja na dejanja prelomnega leta 1991, ki ne smejo biti nikoli pozabljena.« Župan se je zahvalil vsem, ki so dali pobudo za postavitev pomnika in sodelovali pri uresničitvi projekta. Vsem prisotnim je čestital ob bližnjem dnevu suverenosti in prazniku občine Brežice, 28. oktobru.

V programu prireditve so sodelovali Gasilski pihalni orkester Loče z izvedbo himne Republike Slovenije in učenci OŠ Brežice Hana Uršič, Lare Mujčinović, Žan Krošelj, Lija Čurič, Lejla Pezdirc in Dora Petrej z učiteljico Katjo Lipičnik.

obelisk-zmage-1991
Svečano odkritje pomnika osamosvojitveni vojni
Občina Brežice

O pomniku osamosvojitveni vojni
Razlaga avtorja Obeliska zmage akademskega kiparja Alojza Konca pravi: »Mera spomenika je tetraeder iz osamosvojitvene vojne Slovenije leta 1991. Z obeliskom tvori premico Rigonce-Ljubljana in povezuje tamkajšnji spopad z osamosvojitvijo. Grajen je iz metličenega, opažnega in brušenega betona, da simbolizira takratno sodelovanje Teritorialne obrambe, milice in civilnih struktur. Tvorijo ga tri ploščadi, zid, obelisk, LED ozvezdje in tribarvni signal zmage.«

Sam obelisk je visok 12 m in tehta cca 20 ton, izdelan je iz belega cementa in sivega granulata 8-16 mm. Vrednost pomnika znaša 23.436,20 evrov, občina pa je izvedla tudi parkovne ureditvi okoli pomnika. Projekt za pomnik je izdelalo podjetje Naino d.o.o., izvajalec del pa je bilo podjetje SL-inženiring Boršt d.o.o..

Brežiško združenje veteranov vojne za Slovenijo je na Občino Brežice naslovilo pobudo za postavitev pomnika osamosvojitveni vojni in občina je predlog podprla ter omogočila izvedbo v jubilejnem letu 2021. Občine Brežice je sestavila projektno skupino za pripravo in izvedbo osrednjega pomnika osamosvojitvene vojne Slovenije 1991 v Brežicah, v kateri so sodelovali predstavniki območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Brežice kot predlagatelji, in je avgusta 2020 objavila Javni, odprti, anonimni poziv za izbiro najprimernejše rešitve za postavitev pomnika osamosvojitvene vojne Slovenije leta 1991 v Brežicah. Predmet javnega natečaja je bila idejna zasnova parka z lokacijo pomnika (arhitekturno – prostorski del) in idejna zasnova pomnika (kiparsko – umetniški del). Prejetih je bilo sedem (7) rešitev iz različnih koncev Slovenije. Po mnenju komisije so se avtorji predlogov izredno potrudili in pripravili raznolike idejne zasnove. Komisija je vse prejete predloge preučila in v nadaljevanju s tajnim glasovanjem izbrala najprimernejšo rešitev, poimenovano Obelisk zmage 1991, avtorja akademskega slikarja Alojza Konca.

Avtor brežiškega Obeliska zmage 1991 Alojz Konec o njegovi zasnovi


Brežiški župan Ivan Molan o spomeniku Obelisk zmage 1991