Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Šentrupert

FOTO: V Deželi kozolcev prvič želi pšenico

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.07.2015 11:38

V okviru sodelovanja pri projektu Dnevi evropske kulturne dediščine, ki ga izvaja OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert, so v Deželi kozolcev želi pšenico. Aktivnost je vodilo Etno družabno društvo Draga pri Šentrupertu, ki združuje posameznike z znanjem in voljo, da aktivnosti kot je žetev, mlačev, trenje lanu, tesarstvo in podobno, redno izvaja tako v Dragi kot tudi v Deželi kozolcev.

Na dogodku so imeli obiskovalci priložnost sodelovati pri žetvi pšenice, izdelovanju poresel in snopov, videli so vdevanje pšenice v kozolec, na koncu je seveda sledil »likuf«, ki ga je prav tako pripravilo društvo. Med mnogimi novimi pridobljenimi znanji so zagotovo zanimive tudi šale, ko so si med seboj v preteklosti nagajali in tako popestrili delo. Dogodka so se udeležili tudi otroci iz Šole jahanja Viktorija, ki so klasje, ki je ostalo na njivi pobrali. Prav to so v preteklosti počeli otroci in si s tem prislužili žemljico ali štrukeljček.

Žetev pšenice je bila prva izmed aktivnosti v okviru projekta, v osnovni šoli dr. Pavla Lunačka Šentrupert bodo v začetku šolskega leta s projektom nadaljevali. Skozi različne aktivnosti bodo spoznali uporabo in predelavo pšenice. Večji dogodek v okviru projekta bo zagotovo mlačev, in sicer, 3. oktobra 2015, se bodo v Deželi kozolcev oglasili cepci s strani Etno družabnega društva Draga.

Ravnateljica Mira Brezovar pravi: »Zahvaljujem se Etno družabnemu društvu za lep dogodek, kjer smo ob delu lahko obujali spomine. Veselim pa se že nadaljevanja projekta, kjer bodo otroci v okviru različnih aktivnosti spoznali namen tega žita.«


Predsednik Etno družabnega društva Draga Robi Jereb je na dogodku povedal: »Zelo smo zadovoljni, da je dogodek lepo uspel in da se ga je udeležilo preko 30 ljudi različnih generacij, tako, da je bila žetev zaključena hitreje kot smo načrtovali. Ob žetvi, vezanju snopov in vdevanju le teh v kozolec, smo vsak na svoj način naredili nekaj tudi za svojo dušo.«

V muzeju Dežela kozolcev so veseli takšnih pobud in aktivnosti iz lokalnega okolja, saj le tako dobiva muzej vsebine ki si jih zasluži.