Ajda Mlakar Dobra karma

Lepotica na televiziji očitno še ni rekla zadnje...

naslovnica izmajlova2 Svet24.si

Pred tremi leti je njen poklic visel na nitki, ...

macesnova gorica kocevski rog jansa pahor bobo10 Reporter.si

Janša pod Macesnovo gorico: Resnica je živela ...

ležeča Svet24.si

Borut Pahor: To nas skrbi, saj gre natančno tako,...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

"Planet TV ne sme končati v Orbanovih rokah"

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lea Sirk - obrez!!! Njena.si

Imena otrok teh znanih Slovencev se preberejo ...

Novice Šentrupert

FOTO: V Deželi kozolcev prvič želi pšenico

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.07.2015 11:38

V okviru sodelovanja pri projektu Dnevi evropske kulturne dediščine, ki ga izvaja OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert, so v Deželi kozolcev želi pšenico. Aktivnost je vodilo Etno družabno društvo Draga pri Šentrupertu, ki združuje posameznike z znanjem in voljo, da aktivnosti kot je žetev, mlačev, trenje lanu, tesarstvo in podobno, redno izvaja tako v Dragi kot tudi v Deželi kozolcev.

Na dogodku so imeli obiskovalci priložnost sodelovati pri žetvi pšenice, izdelovanju poresel in snopov, videli so vdevanje pšenice v kozolec, na koncu je seveda sledil »likuf«, ki ga je prav tako pripravilo društvo. Med mnogimi novimi pridobljenimi znanji so zagotovo zanimive tudi šale, ko so si med seboj v preteklosti nagajali in tako popestrili delo. Dogodka so se udeležili tudi otroci iz Šole jahanja Viktorija, ki so klasje, ki je ostalo na njivi pobrali. Prav to so v preteklosti počeli otroci in si s tem prislužili žemljico ali štrukeljček.

Žetev pšenice je bila prva izmed aktivnosti v okviru projekta, v osnovni šoli dr. Pavla Lunačka Šentrupert bodo v začetku šolskega leta s projektom nadaljevali. Skozi različne aktivnosti bodo spoznali uporabo in predelavo pšenice. Večji dogodek v okviru projekta bo zagotovo mlačev, in sicer, 3. oktobra 2015, se bodo v Deželi kozolcev oglasili cepci s strani Etno družabnega društva Draga.

Ravnateljica Mira Brezovar pravi: »Zahvaljujem se Etno družabnemu društvu za lep dogodek, kjer smo ob delu lahko obujali spomine. Veselim pa se že nadaljevanja projekta, kjer bodo otroci v okviru različnih aktivnosti spoznali namen tega žita.«


Predsednik Etno družabnega društva Draga Robi Jereb je na dogodku povedal: »Zelo smo zadovoljni, da je dogodek lepo uspel in da se ga je udeležilo preko 30 ljudi različnih generacij, tako, da je bila žetev zaključena hitreje kot smo načrtovali. Ob žetvi, vezanju snopov in vdevanju le teh v kozolec, smo vsak na svoj način naredili nekaj tudi za svojo dušo.«

V muzeju Dežela kozolcev so veseli takšnih pobud in aktivnosti iz lokalnega okolja, saj le tako dobiva muzej vsebine ki si jih zasluži.