Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Grosuplje

FOTO: V Grosupljem pametni prikazovalnik javnega prevoza

Piše: STA

Čas objave:
12.03.2020 08:01

Na glavni avtobusni postaji v Grosupljem, kjer si trudijo za spodbujanje trajnostne mobilnosti, so včeraj predstavili pametni interaktivni prikazovalnik integriranega javnega prevoza. Ob glavni avtobusni in železniški postaji medtem skladno z načrtovano časovnico poteka gradnja nove parkirne hiše.

pametni-prikazovalnik-javnega-prevoza, grosuplje, prikazovalnik-javnega-prevoza
Pametni prikazovalnik javnega prevoza
Foto: Občina Grosuplje

Na grosupeljski občini so pojasnili, da včeraj predstavljeni interaktivni prikazovalnik uporabnikom prinaša napovedi prihodov avtobusov in vlakov v živo, ter grafične prikaze pozicij vozil, informacije o parkirnih mestih, voznih redih in drugo. Novi prikazovalnik je postavljen v okviru evropskega projekta Subnodes, v katerem kot projektni partner sodeluje Prometni inštitut Ljubljana, ki je postavil tudi pametni prikazovalnik na Škofljici.

pametni-prikazovalnik-javnega-prevoza, grosuplje, prikazovalnik-javnega-prevoza
Pametni prikazovalnik javnega prevoza
Foto: Občina Grosuplje

Občina Grosuplje sicer s svojimi projekti in sloganom Grosuplje Goes Green veliko svoje pozornosti usmerja v spodbujanje trajnostne mobilnosti, da bo uporaba javnega prevoza za občane kar najbolj prijazna.

pametni-prikazovalnik-javnega-prevoza, grosuplje, prikazovalnik-javnega-prevoza
Vstop na avtobus
Foto: Občina Grosuplje

Prav zdaj ob glavni avtobusni in železniški postaji v Grosupljem gradijo parkirno hišo P+R Grosuplje, ki bo imela šest etaž, v njej bo zagotovljenih 222 parkirnih mest, od tega 161 za namen parkiranja po sistemu P+R, torej tistim, ki bodo za pot na želeni cilj prestopili iz avtomobila na avtobus ali vlak. 61 parkirnih mest bo namenjenih plačljivemu parkiranju.

Ob parkirni hiši bo tudi zaprta kolesarnica za 40 koles. Skupna vrednost investicije je nekaj manj kot 5,6 milijona evrov, od tega je 1,7 milijona evrov nepovratnih kohezijskih sredstev.

Gradnja parkirne hiše, kot so za STA sporočili z občine, poteka skladno z načrtovano časovnico. Dokončali so konstrukcijska gradbena dela, v teku je izvedba povoznih površin, grobih strojnih in elektro inštalacij. Dela bodo končali spomladi.

Ob parkirni hiši načrtujejo tudi gradnjo novih tirov, otočnih peronov, ureditev postajnega poslopja in gradnjo dveh podhodov, pa tudi celovito prenovo tamkajšnje železniške postaje.

Pri prenovi železniške postaje gre za ločeno investicijo, ki jo vodita infrastrukturno ministrstvo oz. direkcija za infrastrukturo. Ta je izvedbo prenove po navedbah občine prestavilo za nedoločen čas. Te odločitve na občini ne razumejo in ji nasprotujejo, saj so imeli informacijo, da je bil javni razpis za rekonstrukcijo postaje pripravljen in tik pred objavo na portalu javnih naročil že septembra lani.

"Če ministrstvo razpisa ne bi umaknilo, bi tako v tem letu direkcija in občina skupaj pokazali, da sta lahko primer dobre prakse na področju trajnostne mobilnosti, saj bi skupaj predali svojemu namenu novo parkirno hišo P+R in prenovljeno železniško postajo Grosuplje, po kateri bi prvič peljali novi sodobni potniški vlaki iz Novega mesta in Kočevja," poudarjajo na občini.

Tako pa bodo svoje zaveze izpolnile Slovenske železnice z novimi vlaki ter občina z novo parkirno hišo, ministrstvo za infrastrukturo z novo železniško postajo pa ne, so še zapisali na občini.