Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

FOTO: "V jati z drugačnimi"

Piše: Vodja projekta Andreja Klobučar

Čas objave:
30.10.2019 13:13

Varstveno delovni center Novo mesto je 17. oktobra 2019 organiziral 4. mednarodno srečanje oseb z motnjo v duševnem in telesnem razvoju, ki se ga je udeležilo 135 udeležencev.

Letos so se srečanja udeležile naslednje skupine: VDC Črnomelj, Heimstaette Birkenhof, Udruga s invaliditetom Bolje sutra iz Koprivnice, VDC Krško-Leskovec, VDC Novo mesto, OŠ Dragotin Kette, Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj, OŠ Drska, OŠPP Mirna, Mosaik iz Deutschlandsberga iz Avstrije, Želva Ljubljana podjetje za usposabljanje in zaposlovanje invalidov d.o.o. Ljubljana – Oddelek VDC Kočevje, OŠ Šmihel in Dom starejših občanov Novo mesto.

mednarodno-srečanje-
Mednarodno srečanje "V jati z drugačnimi"
Foto: A.K.

Gostujoče skupine so dopoldne obiskale osnovne in srednje šole v Novem mestu in okolici: OŠ Drska, OŠ Vavta vas, OŠ Šmihel, OŠ Bršljin, OŠ Dolenjske Toplice ter OŠ Trebnje Podružnico Šentlovrenc, Grm Novo mesto; Center biotehnike in turizma Kmetijsko šolo Grm in biotehniško gimnazijo in Srednjo šolo za gostinstvo in turizem, Ekonomsko šolo, Gimnazijo Novo mesto ter Šolski center Novo mesto Srednjo zdravstveno in kemijsko šolo.

Letos sta na srečanju sodelovali tudi Razvojno izobraževalni center Novo mesto ter Visoko šolo za upravljanje podeželja Grm.
Dopoldne so se udeleženci spoznavali, se učili drug od drugega, pokazali talente (igrali na inštrumente, peli, plesali..). Del srečanja je bila delavnica, kjer so, glede na letošnjo temo ekologija, izvajali aktivnosti povezane s to temo, in sicer: izdelovanje obeskov za ključe, stojala za svinčnike, tkanje preprog iz starega tekstila, izdelava posodic iz papirja, likovne tehnike, „uporabljeno vrnimo v uporabo“, izdelava koša za odpadke, izdelava igre “Človek ne jezi se“, kuharska delavnica in priprava pogrinjka, izdelava eko mazil, namazov, ogled parka, ustvarjanje z jesenskim listjem, eko kviz, urejanje okolice, igranje na inštrumente, predstavitev foto in video studia in izdelava okvirjev, ustvarjanje v kemijski učilnici, izdelava stojala za fotografijo, igranje na inštrumente, izvedba predstave.

mednarodno-srečanje-
Mednarodno srečanje "V jati z drugačnimi"
Foto: A.K.

Bistvo letošnjega srečanja je namreč bilo spoznavanje in sprejemanje oseb z motnjo v duševnem in telesnem razvoju in ozaveščanje v skrbi za naš planet.

V OŠ Drska so si učenci lahko ogledali E-transformer – multimedijski tovornjak, ki ga je podjetje Zeos postavilo pri šoli in jim s poučnim filmom na izviren in zanimiv način predstavilo ločevanje in ponovno uporabo e-odpadkov.

mednarodno-srečanje-
Mednarodno srečanje "V jati z drugačnimi"
Foto: A.K.

V popoldanskem delu srečanja je Emilio Murtič iz Podjetja Komunala v Gostišču Loka izvedel predavanje na temo ekologija, sledil je ogled E-transformerja na Loki, skupine, ki so želele, pa so si ogledale lepo Novo mesto.

V Gostišču Loka so imeli zaključno slovesnost, ki jo je s svojim nastopom popestril plesni par Plesnega kluba Novo mesto Julija Jakljič in Jernej Birk. Prisotne je pozdravila direktorica VDC Novo mesto Romana Trpin in direktorica občinske uprave  Vida Čadonič Špelič, razmišljanje ob srečanju pa je dodala vodja projekta Andreja Klobučar.

Z igrico z naslovom “Kako so se igrali nekoč“ so se predstavili učenci OŠ Bršljin. Svoje vtise in predstavitev dopoldanskega druženja so predstavili učenci OŠ Drska in predstavniki gostujočih skupin. Vsi udeleženci so bili z druženjem zadovoljni in si želijo še veliko takih srečanj.  Srečanje so zaključili s plesom ob glasbi Dua plan B.