pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Novo mesto

FOTO: V knjižnici prebudili škrata Rudija

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.12.2015 15:33

Na Ta veseli dan kulture se je v novomeški knjižnici s pomočjo svojih ustvarjalnih pomočnikov ob 650. obletnici ustanovitve Novega mesta prebudil škrat Rudi, ki bo v prihodnje razveseljeval otroke v knjižnici in izven njenih zidov.

Nekateri mlajši obiskovalci knjižnice so zabavnega, igrivega, včasih tudi nagajivega škrata Rudija, ki domuje v novomeški knjižnici, že spoznali, drugi ga še bodo. Konec tedna bo namreč v okviru božično – novoletnega dogajanja nastopil tudi na novomeškem Glavnem trgu, kjer bodo lahko otroci skupaj z njim zapeli in zaplesali.

In kdo so Rudijevi ustvarjalni pomočniki brez katerih škrata Rudija ne bi bilo? Verica Šenica Pavletič je avtorica pravljične povesti o Novem mestu z naslovom Škratovo mesto, ki je leta 2002 izšla pri novomeški Založbi Goga. Knjiga preko zgodbe navihanega škrata Rudija, ki odpelje radovednega Gašperja na nenavaden potep po starem mestu, pripoveduje o zgodovini Novega mesta in tukajšnjem življenju v času srednjega veka. V knjigi so odlično združena zgodovinska dejstva in domišljijski svet, preko katerega skuša avtorica zgodovino kraja približati otrokom na njim razumljiv in sprejemljiv način. Knjižne ilustracije je prispevala Suzi Bricelj, ki, prav tako kot pisateljica, izhaja iz Novega mesta. Knjiga Škratovo mesto s svojim glavnim junakom pa je seveda tudi izhodišče projekta Škrat Rudi – maskota Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, katerega gonilna sila je Irena Muc iz novomeške knjižnice. Mucova je poskrbela, da je lik Rudija oživel ter hkrati dobil tudi svojo podobo in program, s katerim se bo v prihodnosti predstavljal otrokom tako v knjižnici kot tudi drugje. Po knjižnih ilustracijah je tako nastal Rudijev kostum, ki ga je izdelala Sonja Strgar, povezala pa se je tudi z Glasbeno šolo Lipičnik, kjer so poskrbeli za besedilo in glasbo Rudijeve pesmice, ter Plesnim studiem Novo mesto, kjer so v ta namen pripravili simpatično plesno koreografijo, ki je bila ob tej priložnosti tudi premierno prikazana. "Otroci so skupaj s starši ob ustvarjanju Rudijeve podobe prisluhnili pogovoru z avtorico knjige, izdelovalko kostuma in vodjo projekta škrat Rudi ter zapeli in zaplesali v Rudijevi družbi. Seveda pa že komaj čakajo naslednje priložnosti, ko bodo lahko rajali z njim," so zaključili v novomeški Knjižnici Mirana Jarca.