Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Novo mesto

FOTO: V Krki nagradili množično inventivno dejavnost

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.12.2015 15:25

V novomeški farmacevstski družbi Krka so tudi letos organizirali srečanje predlagateljev koristnih predlogov in izboljšav. Množična inventivna dejavnost je skozi desetletja postala sistem, v katerega se vključuje vse več zaposlenih iz različnih poslovnih enot. Lani so nagradili 648 predlogov, ki so jih sodelavci predlagali v letu 2014.

Množična inventivna dejavnost je že od ustanovitve podjetja pomemben del Krkine kulture, od leta 2003 pa je vzpostavljen sistem, s katerim zaposlene spodbujajo k nenehnemu razmišljanju o tem, kako delo opraviti hitreje in bolje, hkrati pa doseči največjo možno stopnjo stroškovne učinkovitosti. Vsak lahko s svojimi idejami in predlogi prispeva k napredku, razvoju in izboljšavam delovnih procesov, izdelkov in storitev. Inovativni predlogi pomenijo za podjetje konkurenčno prednost, za zaposlenega pa nagrado in priznanje.

Že tretje leto v podjetju poteka tudi akcija, ki s sloganom Vaša učinkovitost šteje! spodbuja k iskanju prihrankov ter dobrih in učinkovitih rešitev na vseh področjih delovanja podjetja. Posebno vlogo pri spodbujanju zaposlenih k inovativnemu razmišljanju imajo vodje, ki so odgovorni za ustvarjanje pozitivnega vzdušja, za izvedbo in nagrajevanje predlogov. Sodelavce pa spodbujajo tudi z objavami na internih spletnih straneh, v interni reviji, z nagradami ob četrtletjih in posebnimi priznanji, ki jih najboljšim podelijo na prireditvi Dan Krkinih priznanj.

Od leta 2003 so krkaši prijavili več kot 5900 koristnih predlogov in izboljšav. Z njimi so izboljšali rabo notranjih virov, poenostavili delovne procese, zmanjšali stroške, povečali učinkovito rabo energije. Lani je 464 sodelavcev dalo 673 koristnih predlogov in izboljšav, nagrajenih pa je bilo 648.


Predlagatelji dobijo denarno nagrado, najboljšim pa podelijo tri posebne nagrade: priznanje za največ predlogov, priznanje za predlog, ki je prinesel največjo gospodarsko korist, in priznanje za najboljši koristni predlog. Vsako leto je nagrajena tudi organizacijska enota, v kateri so zbrali največ koristnih predlogov in izboljšav. Vsi predlagatelji konec leta dobijo praktično darilo in zahvalo predsednika uprave. Tradicionalna so postala tudi srečanja krkašev, ki so v preteklem letu dali koristni predlog ali izboljšavo.

V podjetju imajo sicer tri formalne sisteme spodbujanja inovativnosti zaposlenih: že omenjeni sistem množične inventivne dejavnosti, sistem nagrajevanja inovacij iz delovnega razmerja v skladu z Zakonom o pravicah industrijske lastnine iz delovnega razmerja ter sistem stalnih izboljšav v sistemu kakovosti. Sistem množične inventivne dejavnosti in sistem stalnih izboljšav so v zadnjem obdobju povezali, tako da izpostavljeni cilji v sistemu stalnih izboljšav postanejo tudi cilji, ki naj bi jih zaposleni dosegali s koristnimi predlogi in izboljšavami.