gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

FOTO: V Krki podelili 42. Krkine nagrade

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.10.2012 15:05

Danes je na osrednji lokaciji podjetja v Dvorani Krka potekala slovesna podelitev 42. Krkinih nagrad za dodiplomska in podiplomska raziskovalna dela.

Predsednik uprave in generalni direktor Krke ter predsednik Častnega odbora Krkinih nagrad Jože Colarič in dr. Aleš Rotar, član uprave Krke, direktor Razvoja in raziskav in predsednik Sveta Sklada Krkinih nagrad, sta letos podelila nagrade 30 mladim raziskovalcem, med njimi 5 nagrad za posebne dosežke na področju raziskovalnega dela. Med vsemi nagrajenci je kar 18 doktorjev znanosti.

V Krki se že od nekdaj zavedajo, da so ustvarjalni strokovni kadri ključ za uresničevanje poslovnih načrtov, zato ni naključje, da je poslanstvo Krkinih nagrad spodbujati mlade raziskovalce, željne novih znanj in odkritij, k ustvarjalnosti, raziskovanju in razvoju. Vizija Krkinih nagrad je tlakovati pot novim spoznanjem, ki bodo prispevala k novim izdelkom prihajajočih generacij. Poglavitni cilj Sklada Krkinih nagrad, ki je bil ustanovljen leta 1971, pa je brez dvoma sodelovanje raziskovalnih in izobraževalnih ustanov s podjetjem, saj je le tako omogočen pretok znanja. Rezultat prepletenosti temeljnih in aplikativnih raziskav so številni uspešni raziskovalni projekti na različnih področjih farmacije in sorodnih ved, usmerjeni na področja, ki bodo v prihodnosti še učinkoviteje prispevala k zdravju bolnikov po svetu.

Krka v Sloveniji sodeluje s številnimi fakultetami ljubljanske in mariborske univerze in vodilnimi inštituti. Podjetje je zavezano razvoju novih zdravil, pravi dr. Aleš Rotar, zato se bodo še naprej trudili najti hitre in učinkovite poti do inovativnih tehnologij in zdravil. Pri tem pa je, poudarja, del Krkine razvojne strategije tudi povezovanje generacij raziskovalcev. Tako bodo Krkine nagrade tudi v prihodnje pomemben most med strokovnjaki akademske sfere in industrije.

Na znanstvenem simpoziju predstavili svoja dela nagrajenci za posebne dosežke

Krkine nagrade že 22 let spremljajo znanstveni simpoziji, na katerih so se zvrstili tudi številni mednarodno priznani predavatelji. V zadnjih letih so namenjeni najodličnejšim Krkinim nagrajencem, prejemnikom Krkine nagrade za posebne dosežke na področju raziskovalnega dela. Namen akademskih simpozijev je prikazati rezultate mladih raziskovalcev njihovim vrstnikom in kolegom.

Tudi letošnji znanstveni simpozij je odprl prof. dr. Franc Vrečer, predsednik Znanstvenega odbora Sveta Sklada Krkinih nagrad in pomočnik direktorja Razvoja in raziskav, ki pravi, da so se med nagrajene naloge, ki so prispele na razpis 42. Krkinih nagrad, uvrstile tiste, ki so v največji meri izpolnjevale dva kriterija – znanstveno odličnost in industrijsko uporabnost. V Znanstvenem odboru Sveta Sklada Krkinih nagrad si želijo, pravi prof. dr. Vrečer, da bi delež prijavljenih nalog, ki bodo reševale konkretne strokovne oz. industrijske izzive generične farmacevtske industrije, rasel tudi v prihodnje.

Svoja dela so na simpoziju predstavili dr. Jernej Baškovič, dr. Sabina Devjak Novak, dr. Borut Kovačič, dr. Matjaž Ravnikar in dr. David Šarlah. Njihove raziskovalne naloge potrjujejo njihovo raziskovalno odličnost in inovativnost, usmerjeno v doseganje zastavljenih ciljev.

Letos je bilo podeljenih 5 Krkinih nagrad za posebne dosežke na področju raziskovalnega dela in 25 Krkinih nagrad študentom do- in podiplomskega študija. Devetim srednješolcem pa so 5 Krkinih nagrad za njihove skupinske projekte podelili na posebni prireditvi že septembra. Na ta način želijo dati še večji pomen raziskovalnemu delu mlajših generacij, ki navadno začnejo pobliže spoznavati raziskovalno delo v srednji šoli.

Vsako leto se na razpis za Krkine nagrade prijavi vse večje število kandidatov z doktorskimi nalogami, ki v slovenskem prostoru pomembno prispevajo k znanstveni odličnosti in kakovosti raziskovalnega dela. Med 30 nagrajenci je bilo letos kar 18 doktorjev znanosti.

Letošnji Krkini nagrajenci

Krkine nagrade za posebne dosežke na področju raziskovalnega dela
1. dr. Jernej Baškovč
2. dr. Sabina Devjak Novak
3. dr. Borut Kovačič
4. dr. Matjaž Ravnikar
5. dr. David Šarlah
Dodiplomske in podiplomske raziskovalne naloge
6. dr. Biserka Bakrač
7. dr. Blaž Brulc

8. dr. Matjaž Brvar
9. dr. Biljana Govedarica
10. dr. Miloš Ilić
11. dr. Matevž Luštrik
12. dr. Vita Majce
13. dr. Damjan Makuc
14. dr. Nenad Maraš
15. dr. Miha Možina
16. dr. Sara Prijič
17. dr. Veronika Škedelj
18. dr. Lidija Urbas
19. Janja Medved
20. Bojana Črček
21. Tadej Dolenc
22. Aleša Dular
23. Maja Marušič
24. Marko Mihelič
25. Nina Pekolj
26. Aleš Pršina
27. Tjaša Saje
28. Ana Testen
29. Jernej Turnšek
30. Jasna Zadnik




Predsednik sklada Krkinih nagrad in direktor Razvoja in raziskav v novomeškem farmacevtu dr. Aleš Ro