ruski tank, vojna v ukrajini Svet24.si

Britanski obveščevalci: Rusija v Ukrajini ...

lunin mrk Svet24.si

Ste nastavili ure? Če bo vreme naklonjeno, bo ...

marjan dukaucic bobo Necenzurirano

Zadnje dejanje ministra Dikaučiča: več denarja ...

drago janca f andraz gombac Reporter.si

Veliki pisatelj Drago Jančar: Slovensko toksično...

doncic Ekipa24.si

Lukaaaaaaa! Kar je Dončić naredil Phoenixu na 7....

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Nina navdušuje kot model

doncic Ekipa24.si

O, ne, ni tega naredil - je kričal ameriški ...

Novice Novo mesto

FOTO: V Krki uspešno izpeljali še eno požarno vajo

Piše: Krka d.d., S.G.

Čas objave:
12.10.2018 12:13

V Krki so skrb za zdravje in varnost svojih zaposlenih, lokalnega prebivalstva in varovanje naravnega okolja, v katerem živijo in delujejo, pomemben del več kot šestdesetletne zgodovine.

AKR_1161.JPG
Gasilci so na kraj dogodka prišli v 3 minutah
Krka d.d.

Zato kot del svoje odgovornosti razumejo tudi usposobljenost in pripravljenost za ukrepanje ob morebitnih naravnih in drug nesrečah. Na vseh svojih lokacijah po Sloveniji izvajajo usposabljanja za varstvo pred požarom, kjer je velik poudarek na praktičnih vajah evakuacije. Včerajšnji zvoki sirene sistema za javljanje požara na osrednji lokaciji v Ločni tako niso naznanjali pravega izrednega dogodka, ampak so napovedali začetek Krkine požarne vaje. 

AKR_1224.JPG
Zvoki sirene so napovedali začetek Krkine požarne vaje
Krka d.d.

Z upoštevanjem tehnoloških navodil, z vlaganji v razvoj in izboljšave, z rednimi usposabljanji zaposlenih in s predpisanimi servisnimi vzdrževanji sistemov v Krki zagotavljajo, da je možnost za nastanek nepričakovanih dogodkov v podjetju zelo majhna. Ker pa se zavedajo, da nevarnost kljub različnim ukrepom obstaja, vsako leto organizirajo več vaj s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter praktična usposabljanja zaposlenih za uspešno in varno evakuiranje iz objektov. Letos bodo organizirali in izvedli več kot 40 praktičnih usposabljanj zaposlenih v različnih objektih na svojih lokacijah v Sloveniji.

AKR_0981.JPG
Požarna vaja v Krki
Krka d.d.

Za varnost in zdravje zaposlenih ter okoliških prebivalcev skrbijo tudi z vlaganji v opremo, tehnologijo in znanje na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Visokokakovostna tehnološka oprema, vgrajeni sistemi aktivne požarne zaščite in usposobljena lastna Industrijska gasilska enota in Enota za prvo pomoč jim omogočajo hitro in učinkovito posredovanje ob morebitnih izrednih dogodkih.

AKR_1224.JPG
Zvoki sirene so napovedali začetek Krkine požarne vaje
Krka d.d.

Včerajšnji  zvoki sirene sistema za javljanje požara niso naznanjali pravega izrednega dogodka, ampak so napovedali začetek Krkine požarne vaje, ki je to pot potekala na osrednji lokaciji v Ločni. Po scenariju naj bi v kleti Razvojno-kontrolnega centra 4 prišlo do eksplozije. Namen vaje je bil preveriti učinkovitost in usklajenost Krkinega varnostnega sistema ter operativnih enot za zaščito in reševanje pri skupnem ukrepanju ob morebitnem izrednem dogodku.

AKR_1040.JPG
Gasilci v novomeški tovarni Krka
Krka d.d.

Preverili so Krkin varnostni sistem, ustreznost postopkov ter delovanje sistema obveščanja ob takem kritičnem dogodku. Poleg tega so preverili tudi ali imajo zaposleni vsa potrebna znanja za pravilno ukrepanje v primeru resnične nevarnosti po vklopu požarnega alarma, oziroma jih naučiti pravilnih postopkov in jim s tem zagotoviti največjo možno varnost ob resničnem nepričakovanem nevarnem dogodku. Posebno pozornost pa so namenili tudi evakuaciji zaposlenih, ukrepanju ob požaru, uporabnosti osebne in skupinske opreme reševalcev, predvsem pa reševanju ponesrečenih iz ozkih prostorov.
Današnja vaja je pokazala, da je nenehno usposabljanje za ravnanje v primeru naravnih ali drugih nesreč izjemno pomembno. Gasilci so na kraj dogodka prišli v 3 minutah, kar potrjuje učinkovitost in funkcionalnost Krkinega varnostnega sistema. Zaposleni so pokazali dobro pripravljenost in poznavanje postopkov v primeru nesreč, pridobljene izkušnje pa bodo dragocene za dopolnitev in posodobitev načrtov za ravnanje v takih primerih. 

Na vaji je bilo več kot 44 sodelujočih. Sodelovali so člani Industrijske gasilske enote Krke (poklicni gasilci Oddelka za varstvo pred požarom in drugi prostovoljni operativni gasilci), gasilci Gasilsko reševalnega centra Novo mesto, zdravstveno osebje Zdravstvenega doma Novo mesto, člani Krkine Enote za prvo pomoč, zaposleni iz Oddelka za vzdrževanje sistemov tehničnega varovanja in zaposleni iz navedenih objektov. Prizorišče vaje so zavarovali varnostniki iz Oddelka varovanja.
Gasilska dejavnost je v Krki rasla skupaj s podjetjem. Z dolgoletnim in vztrajnim delom so gasilci krepili svoje vrste, načrtno vzgajali kadre, predvsem pa vso svojo pozornost namenili varnemu delu in preventivi. V Krki je aktivno Prostovoljno industrijsko gasilsko društvo, ki šteje več kot 250 članov, med njimi je tudi precej žensk.

Sicer pa se v Krki zavedajo, da je požrtvovalno in nesebično delo gasilcev bistvenega pomena ne samo na vajah, ampak še bolj v resničnih situacijah in ne le v okviru podjetja, ampak tudi v širšem lokalnem okolju. Zato ni naključje, da ves čas svojega obstoja pomagajo različnim gasilskim društvom v regiji, da so pripravljeni na morebitne nesreče. Samo v letošnjem letu so z materialnimi in finančnimi sredstvi pomagali 88 gasilskim društvom in ustanovam iz cele Slovenije. Med drugim so sofinancirali nakup 14 gasilskih vozil, med njimi za PGD Šmarjeta, PGD Ljutomer, PGD Trebnje ter za Gasilsko – reševalni center Novo mesto, sedmim so pomagali pri nakupu ali obnovi gasilskega doma, dvema pa pri nakupu defibrilatorja.