Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Krško

FOTO: V Krškem odprtje razstave Ljubimca

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.03.2016 06:36

Odprtje razstave Petre Varl, Ljubimca (Lovers) / Izrezi (Cut-out's), bo danes ob 19. uri, v Galeriji Krško. Avtorica je izrezano figuro Ljubimca (Lovers), in tudi nekatere druge figure, naseljevala po industrijskih objektih v Krškem in jih fotografirala.

Petra Varl je ena najbolj prepoznavnih slovenskih umetnic v polju sodobne umetnosti, ki je svojo izraznost izpeljala predvsem v risbi in grafiki, čeprav ju je vseskozi nadgrajevala z različnimi mediji, izraznimi sredstvi in načini prezentacije umetniškega dela. S preprostimi motivi iz vsakdanjega življenja umetnica gradi oseben in hkrati vsem domač univerzum, v katerem premošča zagate v medsebojnih odnosih, podira klišeje, razgrajuje antagonizme med starim in novim. Pri svojih umetniških projektih vzpostavlja dialog z gledalci z vsemi možnimi orodji, ki jih ima v danem trenutku na izbiro (reklamni panoji, fotokopirni stroj, avtorska knjiga, zloženke, vabila, nalepke, spletne strani, poslikave sten, umetniške akcije, intervencije v javnem in zasebnem prostoru etc.).

Na razstavi v Galeriji Krško tematizira ljubezen. Gledalce nagovarja s svojo igrivostjo in duhovitostjo in jih skozi postavitev izrezane figure objemajočega para v specifičen prostor nekdanje špitalske cerkve, nagovarja h globlji kontemplaciji. Figure, visoke 3,5 m, umetnica ni naslikala na steno (kot je znano iz njenih prejšnjih projektov), ampak dala izrezati iz kovine in naknadno pobarvati v črno. Za tehniko izrezov se je odločila, ker želi, da njene figure ohranjajo formo risbe, ob tem pa niso omejene z robovi papirja, ampak prosto zaplavajo v danem prostoru. Z izbrano tehniko izrezovanja svojih prepoznavnih podob, povezuje prejšnje delo s sedanjim in nakazuje namere za prihodnost, saj želi nadaljevati raziskovalen proces izrezovanja v druge materiale.


Avtorica je izrezano figuro Ljubimca (Lovers), in tudi nekatere druge figure, naseljevala po industrijskih objektih v Krškem in jih fotografirala. S to akcijo je izzvala odzive mimoidočih, vzpostavila je dialog. Prizor poljubljanja ljubimcev se s kontekstualizacijo v urbanem okolju deloma izgubi, ker prevlada trenutek vsakdanjosti našega bivanja. A prizor poljubljana in objema ljubimcev v desakraliziranem prostoru nekdanje špitalske cerkve dobi konotacijo sublimnosti, ki jo Varlova s preprosto risbo, enolinijsko risarsko potezo, narativno in sodobno ikonografsko mojstrsko kontekstualizira v specifično likovno razstavišče in neslišno sugerira smiselnost našega življenja.