Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Ribnica

FOTO: V Mali Gori tri spominske slovesnosti v spomin na padle Tigrovce

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.05.2016 15:54

Ne le narodno osvobodila borba med 1941 in 1945 ter osamosvojitev leta 1991, tudi nedvomno prvi oborožen upor Slovencev, članov protifašistične organizacije Tigr proti italijanskemu okupatorju 13. maja 1941, deli Slovence. Osrednjo prireditev ob tem dogodku od leta 1994, ko je bilo ustanovljeno, pripravlja domoljubno društvo Tigr Primorske.

Sinoči so predstavniki tega društva s Primorske, vojaških in policijskih organizacij iz leta 1991, borci in drugi pred spomenikom v Mali Gori nad Ribnico, pripravili tradicionalno spominsko svečanost. Slavnostni govornik je bil predsednik te domoljubne organizacija Jogan Savin, zbrane je nagovoril tudi ribniški župan Jože Levstek.

Dogodka so se udeležili predstavniki slovenske vojske, veteranskih, borčevskih vojaških in policijskih organizacij iz leta 1991 in drugi. Danes ob 18. uri se bodo na istem kraju zbrali član lani ustanovljenega Domoljubnega Tigra 13. maj, s sedežem v Vipavi. Slavnostni govornik bo predsednik Vlili Kovačič. Na tretjo spominsko prireditev pa vabijo v soboto na Malo Goro, k spomeniku Tigrovcem, še člani borčevske organizacije Ribnica.


V Češarkovi koči pri Mali gori so se 13 maja 1941 utaborili Danilo Zelen, Ferdo Kravanja in Anton Majnik, udarno jedro tigrovske organizacije, sicer pripadniki primorskih Slovencev, združenih v tajno protifašistično organizacijo TIGR (kratica za Trst, Istro, Gorico in Reko). Okoli devete ure so trojico po izdaji napadali italijanski orožniki. Vodja vojaške organizacije Tigra Danilo Zelen, ki je bil v tem spopadu ubit, je bil prva žrtev protifašističnega gibanja pri nas, Ferdo Kravanja je bil težko ranjen in zbežal, Anton Majnik pa ujet in vklenjen.

Jogan Savin o TIGR in ustanavljanju vzporednih društev


Jogin Savin o lanski proslavi