jernej damjan, niki, taya damjan Dobra karma

Iskrena Jernej in Taya Damjan - tudi o novem ...

planinc rozman1 Svet24.si

Alenka in Igor o težkih preizkušnjah na poti do ...

janez-jansa-in-bojan-pograjc-pred-tremi-desetletji-uspesna-v-triglavski-steni-01 Reporter.si

Državni sekretar v Janševem kabinetu Bojan ...

vasko simoniti Svet24.si

Dinastije: Oče ministra za kulturo spesnil prvo ...

janez-janša, viktor-orban, aleksandar-vučić Necenzurirano

Vučić, Orban, Janez – vse za biznis danes ...

IMG_20200708_113611_886 Odkrito.si

Omar Naber - Skriva otroka???

Helena Blagne Njena.si

V takšnem razkošju uživa Helena Blagne

Novice Brežice

FOTO: V Posavju okolju prijazna sožalnica

Piše: JP Komunala Brežice, B.Z.

Čas objave:
13.11.2019 14:46

»Zelo smo veseli, da smo eno izmed prvih komunalnih podjetij v Sloveniji, ki je svojim uporabnikom omogočilo uporabo sožalnice,« je povedala direktorica Komunale Brežice mag. Jadranka Novoselc. Sožalnica, ki je nov proizvod žalskega podjetja Zagožen, je posebna skrinjica z vgrajenim sefom za zbiranje sožalnih voščilnic na pogrebih. Vsak posameznik lahko na pogrebu v skrinjico vloži žalno posvetilo in priloži denarni prispevek. Pri tem je zagotovljena popolna diskretnost, hkrati pa tudi varnost, da bodo morebitna sredstva res pristala v rokah žalujočih.

»Sožalnica je namenjena zbiranju žalnih voščilnic namesto prinašanja sveč in drugih žalnih aranžmajev in omogoča, da priložimo tudi denarni prispevek. Svojcem predstavlja strošek pogreba določen izdatek, zato vsakršna pomoč pride še kako prav,« je poudarila mag. Jadranka Novoselc.

Brežiška Komunala je ena prvih, ki svojim uporabnikom omogoča uporabo sožalnice.jpg
Brežiška Komunala je ena prvih, ki svojim uporabnikom omogoča uporabo sožalnice
Foto: Komunala Brežice

V Komunali Brežice s številnimi projekti spodbujajo okolju prijazno ravnanje in zmanjševanje uporabe plastične embalaže, spodbujajo tudi manjšo uporabo nagrobnih sveč. V Sloveniji je zelo običajno, da se od pokojnika poslovimo s številnimi paketi nagrobnih sveč. Prav tako ob dnevu spomina na mrtve množično kupujemo nagrobne sveče, jih prižigamo, že čez nekaj dni pa jih odvržemo. Tako vsako leto odložimo več kot 4.500 ton odpadkov od sveč. S to količino bi lahko napolnili približno 60 olimpijskih bazenov. »Z uporabo sožalnice pa postopoma spreminjamo naše navade ob slovesu od pokojnika. Z zmanjševanjem količine odpadnih sveč seveda tudi pozitivno vplivamo na naše okolje,« je strnila direktorica Komunale Brežice.

Z uporabo sožalnice poskrbimo za zmanjšanje količine odpadkov, prihranimo prostor za skladiščenje in bistveno zmanjšamo količino nastale odpadne embalaže. Prispevek v sožalnici je enakovredno nadomestilo za žalno embalažo, žalno cvetje, karton, celofan in okrasne pentlje.

Javno podjetje Komunala Brežice je v zadnjih letih prejelo priznanje za Naj zaposlovalca leta in posebno priznanje za starejšim prijazno podjetje. Za svoje družbeno odgovorne aktivnosti je prejelo nagrado Horus 2017 – slovenska nagrada za družbeno odgovornost, za celostno upravljanje s človeškimi viri pa HRM projekt 2017. Upravlja sedem javnih vodovodnih sistemov, tri kanalizacijske sisteme (Brežice, Obrežje in Globoko), 182 ekoloških otokov za ločeno zbiranje odpadkov, pokopališče in tržnico v Brežicah, občinske in zasebne večstanovanjske objekte ter poslovne prostore.