državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Prilozje

FOTO: V Prilozju odprli prvo geodetsko točko ničtega reda v Sloveniji

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.09.2015 05:58

Na športnem letališču Prilozje pri Metliki so danes odprli prvo od petih državnih geodetskih točk ničtega reda v Sloveniji.

Slovenska kombinirana geodetska mreža bo sestavljena iz šestih točk, ki jih imenujemo državne geodetske točke 0. reda. Prva med njimi je GEODETSKA TOČKA 0. reda – PRILOZJE ? = 45°35‘27“ N, ? = 15°15‘38“ E.  Slavnostno otvoritev te točke je bila ob 13. uri na športnem letališču Prilozje.

Geodetska uprava Republike Slovenije v zadnjih letih posveča veliko pozornost vzpostavljanju kakovostne geoinformacijske infrastrukture in državnega prostorskega koordinatnega sistema, skladnega z evropskim koordinatnim sistemom. V zadnjem desetletju so vzpostavili povsem novo horizontalno sestavino državnega koordinatnega sistema, ki je poleg državnih geodetskih točk realizirana tudi z omrežjem 16 stalnih GNSS postaj omrežja za globalno določanje položaja, ki smo ga poimenovali SIGNAL (Slovenija-geodezija-navigacija-lokacija).

Pospešeno se vzpostavlja tudi nova vertikalna sestavina državnega koordinatnega sistema, ki bo realizirana z novo nivelmansko mrežo visoke natančnosti, gravimetrično mrežo in z novim slovenskim geoidom. Obe sestavini državnega koordinatnega sistema Geodetska uprava Republike Slovenije vzpostavlja s sofinanciranjem tujih donacij - preko Norveškega finančnega mehanizma (NFM) in
Finančnega mehanizma evropskega gospodarskega prostora (EGP).

Sodobni trendi v geodeziji narekujejo povezovanje posameznih sestavin koordinatnih sistemov v skupno t.i. kombinirano geodetsko mrežo. V Sloveniji so to mrežo poimenovali »geodetska mreža 0. (ničtega) reda«, ki predstavlja osnovo za  dolgoročno stabilnost državnega geodetskega referenčnega sistema.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen