pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Semič

FOTO: V Semiču prenova gozdnih cest

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.10.2016 16:11

V Semiču so na Gozdni cesti pod gradom na Smuku pripravili krajšo slovesnost ob odprtju gozdne ceste Vavpčke Trave-Škrilj.

Po besedah županje občine Semič Polone Kambič je bila ta cesta doslej zelo ozka in težko dostopna za lastnike gozdov na tem območju, ki so imeli precej težav s spravilom lesa iz gozda. Tako bo zdaj transport lesa precej bolj enostaven, cesta pa bo prijaznejša tudi za pohodnike.

V kratkem bodo prenovili tudi cesto pri tabli Ravno Bukovje, ki je bila projektirana sočasno s cesto Vavpčke Trave-Škrilj. Prenova naj bi bila končana še pred zimo.

Splošno:
Gozdovi na planoti nad Semičem na področju Ravnega Bukovja, Vavpčih trav so z gozdnimi cestami relativno slabo odprti in imajo slabo urejen izvoz lesa iz predmetnega področja.
Področje med vrhom Semenič in Smukom ter obstoječima gozdnima cestama Vapčke trave-Smuk in Grad Smuk – Gaber predstavlja planoto z dobrimi gozdovi in slabšimi proizvodnimi pogoji.

Zaradi olajšanja spravila lesa iz področje med obstoječima gozdnima cestama in iz področja ravnega Bukovja je leta 2008 Občina Semič naročila projektno dokumentacijo za izgradnjo gozdnih cest Vavpčke Trave – Škrilj in Pri Tabli – Ravno Bukovje. Nova gozdna cesta Vavpčke Trave – Škrilj je prečno (v smeri V-Z) povezala obe gozdni cesti in omogočila krožni promet okrog Smuka. Skrajšale se bodo spravilne razdalje, izboljšala kvaliteta prevoza in omogočil dostop za ostale porabnike gozdnih cest in prostora.

Cesta Vavpčke Trave – Škrilj:

V juliju 2016 podpisana pogodba z izvajalcem del NG Nizke gradnje d.o.o., Šmihel 58, Novo mesto za izgradnjo gozdne ceste Vavpčke Trave – Škrilj
Dolžina ceste 1.400 m1
Vrednost del: 32.463,33 EUR z DDV
Nadzor pri gradnji: Zavod za gozdove Slovenije in Ambiens d.o.o.
Nadzor varnosti pri delu: Renova d.o.o. iz Novega mesta

Trenutno je v gradnji tudi gozdna cesta Pri tabli – Ravno Bukovje, ki bo odprla področje Ravnega Bukovja proti Pribišju:
Dolžina ceste: 500 m
Vrednost del: 15.000 EUR


Županja Občine Semič Polona Kambič o cestah