zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Semič

FOTO: V semiških nižjeležečih vinogradih precej škode

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.04.2016 16:02

O pozebi, ki je širom Slovenije prizadela številne vinogradnike, sadjarje in kmetovalce, prav tako pa tudi čebelarje, smo te dni že poročali. Tokrat smo preverili, kako hudo je v semiških vinogradih.

V nižje ležečih vinogradih je po besedah predsednika Vinogradniškega društva Semič Ivana Bukovca, precej škode, še zlasti na mladem trtju. Vinogradi, ki so nad nadmorsko višino okoli 200 metrov, pa je škode precej manj. Zaenkrat - na splošno gledano - tokratna pozeba ni prizadela toliko semiških vinogradov kot so sprva mislili.

Vinogradnik Samuel Malnarič iz Vinogradništva Malnarič pravi, da so lani zasadili hektar novega vinograda, oz. okoli 5 tisoč trt, na katerih so bili poganjki dolgi že skoraj 15 centimetrov. Skoraj 95% teh mladic je zdaj pomrznilo, preživele so le redke. Če ne bo nove pozebe, bodo vsaj tista "speča očesa" preživela, če pa bo še kaj mraza, je lahko to katastrofa za tako mlad vinograd. Povejmo, da ima Malnarič še nekaj vinogradov. Pravi, da so tista v višjih legah skoraj nepoškodovana, precej slabše pa je na trtju, ki je v nižjeležečih vinogradih.

Ivan Bukovec o škodi


Samuel Malnarič o škodi