profimedia-0713119763 Svet24.si

Manekenka pravi, da pije kri svojega mladega moža

pogresani_oblacila Svet24.si

Osvojil Triglav in izginil

POL20220602BOR_7628 Necenzurirano

Na Hanovi mizi za 100 milijonov želja naftnih ...

resa velika planina Reporter.si

Uroš Urbanija se ju ni usmilil: kako sta se ...

andreja slokar mm Ekipa24.si

Pa to je neverjetno! Italijani 'vzeli' najboljšo ...

Mislim, da me do »brezbesedja« lahko pripravi edino moj tri in pol letni Lev Odkrito.si

Ana Maria Mitič: »S težavami se je treba ...

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Novice Sevnica

AVDIO&FOTO: V Sevnici bodo prenovili staro mestno jedro

Piše: STA

Čas objave:
19.02.2019 12:20

Občina Sevnica je nedavno naročila izdelavo konservatorskega načrta za prenovo starega sevniškega mestnega jedra. Njegov cilj je zagotoviti celovitost prenove omenjenega območja z upoštevanjem pomena, razvojnih možnosti in zahtev varstva območja kot celote in tudi njegovih posameznih delov.

Sevniški župan Srečko Ocvirk je povedal, da morajo konservatorski načrt izdelati zaradi sodobnih potreb mestnega razvoja, hkrati pa jim bo ta omogočil možnost prilagajanja kulturni dediščini.

Sevnica - območje analize.jpg
Sevnica - območje analize
Foto: Občina Sevnica

Z načrtom, ki ga nameravajo izdelati do konca leta, želijo preveriti tudi smiselnost lokacij za umeščanje morebitnih novih objektov ter opredeliti njihove vsebine in morebitne vplive.

Ocvirk je nadaljeval, da je sicer sevniško staro mestno jedro kot celota zaščiteno, da bo ostalo živo, pa potrebuje določene ureditve in posodobitve. Nekaj zgradb oz. objektov bi radi odstranili ali jih funkcionalno preuredili. Sicer pa bi ob oživitvi starega jedra radi ustregli tudi potrebam njegovih obiskovalcev ter predvsem pešcev in kolesarjev.

Razrešili bi tudi kritične prometne točke, hkrati pa bi radi poudarili zgodovinsko vrednost sevniškega jedra, je še povedal Ocvirk.

Na sevniški občini so sicer zapisali, da je bilo urejanje območja starega mestnega jedra predmet različnih dokumentov, ki so obravnavali razvoj tega območja bodisi kot celoto ali njegove posamezne dele, že v preteklih letih. Leta 2014 pa so nato izdelali osnutek občinskega podrobnega prostorskega načrta za ureditev dela mestnega jedra, ki je predvidel novo ureditev na območju Slomškovega doma in občinskega parka v njegovem zaledju.

Ker želijo konservatorski načrt izdelati v soglasju s Sevničani, je občina objavila anketo, s katero želi spoznati njihova stališča in želje. Objavili so jo na občinski spletni strani, dostopna pa je tudi na sedežih več sevniških javnih ustanov, in sicer na občini, v zdravstvenem domu, knjižnici, glasbeni šoli in v Kavarni Špica.

Anketna mnenja bodo zbirali do 15. marca, rezultate ankete in osnutek konservatorskega načrta pa nameravajo javno predstaviti na okrogli mizi, ki jo načrtujejo v drugi polovici marca, so še zapisali na sevniški občini.

Sevnico, katere območje je bilo poseljeno že v prazgodovini, sicer viri z nemškim imenom Liehtenwalde prvič omenjajo leta 1275, trške pravice je dobila leta 1322. Kraj s približno 5000 prebivalci je leta 1952 postal mesto in občinsko središče.

Sevniški župan Srečko Ocvirk o načrtovani prenovi starega mestnega jedra