bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Novice Sevnica

FOTO: V Sevnici slovesno ob kulturnem prazniku

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.02.2016 14:24

Zaključek tega tedna mineva v znamenju obeležitev prihajajočega kulturnega praznika. V soorganizaciji Občine Sevnica, KŠTM Sevnica in Zveze kulturnih društev Sevnica je sinoči potekala osrednja občinska slovesnost s podelitvijo Prešernovih plaket in priznanj Zveze kulturnih društev Sevnica.

Nagrade so namenjene posameznikom in društvom, ki oblikujejo bogato kulturno podobo skupnosti ter z dolgoletnim prostovoljnim delom dvigujejo ugled domačih krajev in občine.

Priznanje je Zveza kulturnih društev Sevnica letos, na podlagi v okviru razpisa prispelih predlogov, namenila Martini Žibert, Mariji Bajt in Evi Keber. Bronasto Prešernovo plaketo je predsednik zveze Jože Novak skupaj z županom Srečkom Ocvirkom podelil Sinju Jezerniku in Kulturnemu društvu Godba Blanški vinogradniki, med prejemnike Srebrne Prešernove plakete sta se vpisali Ana Dernač in Andreja Janc, letošnji dobitnik Zlate Prešernove plakete pa je Kulturno društvo Loka pri Zidanem Mostu.

Pozdravne besede je zbranemu občinstvu najprej namenil župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk, slavnostni govornik letošnje osrednje slovesnosti ob kulturnem prazniku pa je bil predsednik Zveze kulturnih društev Sevnica Jože Novak. Orisal je razvoj in poudaril pomen zveze, ki povezuje 28 društev in skupin s področja ljubiteljske kulture, ter se zahvalil vsem, ki so v preteklosti oziroma danes oblikujejo bogato kulturno krajino celotne občine. »Na ljubiteljski kulturi, kot ključnemu delu slovenske kulture, je utemeljen največji del naše narodne identitete. Ljubiteljska kultura ni posel, ampak način življenja, ki prehaja z generacije na generacijo. Vanj je vloženega obilo znanja, talentov, časa in materialnih sredstev posameznikov, ki na ta način predstavljajo ne le svoje osebne kakovosti, ampak tudi kakovost okolja v katerem delujejo,« je med drugim povedal slavnostni govornik.


Osrednji nosilec kulturnega programa je bila Glasbena šola Sevnica oziroma Godalni orkester pod vodstvom prof. Tanje Kadivnik Kolar, sceno pa je oblikovala Sevničanka Ana Jazbec, študentka ljubljanske Naravoslovno tehniške fakultete, smeri Oblikovanje tekstilij in oblačil, ter Mlada avtorica leta 2012 na Aspekti X3. Kulturno prireditev je sklenila še razstava izbranih slikarskih del s 15. likovnega shoda Grad Sevnica 2015 v preddverju kulturne dvorane.

Krajevne skupnosti, društva in posamezniki po večini krajev še skozi ves konec tedna pripravljajo samostojne dogodke ter se z njimi pridružujejo kulturni obogatitvi časa in prostora: nocoj v Šentjanžu, na Blanci in v Tržišču, jutri v Boštanju, v ponedeljek pa tudi v Krmelju.