mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

FOTO: V Termah Čatež o demenci

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.10.2017 15:02

V Termah Čatež je bila minuli konec tedna 9. konferenca o demenci, v organizaciji Alzheimer Slovenije.

V Hotelu Riviera je bila 2-dnevna predstavitev najnovejših spoznanj o tej bolezni, ki pri nas že otežuje življenje družin kar 32.000 bolnikom. Udeležilo se je je kar 300 slušateljev. Predsednica Spominčic Slovenije dr. Štefanija Zlobec je poudarila, da je bila na čelu dobrega tima ljudi, ki so kakovostno speljali kongres. Pomen mednarodne konference je bilo moč zaznati že v nagovorih ob otvoritvi. Tu so bili ministri, varuhinja človekovih pravic, predstavnica Alzheimer Evrope, predstavniki različnih inštitucij, pokrovitelj pa je bil predsednik države Slovenije Borut Pahor.

Med 27 predavatelji, kolikor jih je nastopilo, so bili svetovno znani zdravniki, praktiki in predstavniki različnih organizacij, ki se vključujejo v ta zdravstveno trenutno nepremagljivi fenomen. Da se ves svet mrzlično spopada s simptomi te bolezni, je pričakovano, saj vsako šesto sekundo na svetu zboli en bolnik, ki na svojo oskrbo veže svojce, družino.

Alzheimer
Z mednarodne konference na temo demence
Foto: Jože Pečnik

V zadnjih nekaj letih je moč opaziti vidne spremembe tudi v slovenskih domovih za starejše, zlasti v oddelkih za osebe z demenco. Vedno več je bivalnih enot in oddelkov s prilagojenimi dnevnimi programi in vedno bolj usposobljenim osebjem. Poudarjeno je bilo, da v prihodnje potrebujemo še več takih oddelkov, ker se število bolnikov z demenco hitro povečuje.

Glavna naloga Spominčice Slovenije, tudi dolenjske, je pomoč svojcem. Z ozaveščanjem javnosti, zlasti javnega sektorja - policije, trgovin, bank, pošt, obrtnikov - se krepi pomoč osebam z demenco. Izvajanje različnih programov: Živeti z demenco v demenci prijaznem okolju, je eden od programov, ki z dopolnilnim programom Živeti z demenco doma in z Demenci prijaznimi točkami, zagotavlja krepitev ozaveščanja javnosti.

Na konferenci so se dotaknili različnih načinov zgodnjega odkrivanja demence in hitrega ukrepanja z že znanimi zdravili. Predstavniki različnih evropskih držav so podajali referate, ki so dali težo naporom pri premagovanju demence. Vse lahko strnemo v inovativne rešitve, s katerimi izboljšujemo kakovost življenja oseb z demenco in njihovih svojcev v skupnostih, v katerih živijo.

Med udeleženci so bili tudi svojci in osebe z demenco, ki so prisotnim predstavili svoj model življenja in prizadevanje k uspešnejšim oblikam življenja v okolju, kjer želi oseba z demenco kakovostno živeti.

Kako to funkcionira? Gospa Helga je vso energijo usmerila v okolje, v katerem živi, osveščala o svojih težavah in potrebah, želji, da še vedno lahko opravlja dela, ki so koristna vsem. Hodi naokoli in pripoveduje, načrtuje srečanja, pojasnjuje in rezultat je zanimanje skupnosti in večja pomoč okolja osebam z demenco.

Alzheimer
Z mednarodne konference na temo demence
Foto: Jože Pečnik

Strnemo lahko misel, da je konferenca dala v širši prostor iztočnico za večje sodelovanje in skupno družbeno reševanje bolezni. Različne strokovne institucije in posamezniki, nevrologi, zdravniki, genetiki, farmacevti si prizadevajo, da bi odkrili kakovostne biološke markerje oz. označevalce, ki bi nakazovali bolezen in učinkovito zdravilo. Poti v to široko področje so storjene, zadovoljivih rezultatov še ni. Bodo kmalu, da bodo pomagali vsem, ki moramo postati čuteči do oseb z demenco in do njihovih svojcev. Ti pomoč potrebujejo doma. Okrepiti, povečati je potrebno to pomoč, ki odpira novo delovno mesto družabništva osebe z demenco, ki bo prejemala osebni dohodek kot vsaka druga zaposlena oseba. Status te osebe je redni mesečni dohodek. Prostovoljec tega statusa nima!

alzheimer
Z mednarodne konference o demenci
Foto: Jože Pečnik

Alzheimer Slovenije je naredil ta korak z vsebinami, podanimi na konferenci. Obstaja zahteva, da država naredi sprejemljivo strategijo reševanja tega akutnega problema v dobro vseh nas. Vse dobre poti so odprte, potrebna je le volja politike. Upajmo, da se tega zaveda že danes, kajti jutri bo lahko prepozno.