Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Nm

FOTO: Varnost in mobilnost za vse - moje ideje, moje pobude

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.03.2013 07:54

Skupina devetih petošolcev iz Osnovne šole Bršljin in mentorica Irena Gole so se vključili v projekt »Varnost in mobilnost za vse - moje ideje, moje pobude«.

V sklopu tega projekta želimo z različnimi dejavnostmi spodbuditi učence, zaposlene in krajane šolskega okoliša, da bi se pogovarjali o prometni varnosti in o ukrepih za zmanjševanje onesnaževanja okolja. Izdelali smo anketo za učence šole, kjer smo ugotovili, da nekaj manj kot polovico učencev v šolo pripeljejo starši z avtomobilom, čeprav imamo na šoli organiziran prevoz. Zaradi tega smo izdelali letake za učence in plakate, ki smo jih obesili na različna mesta (trgovine, bencinske črpalke idr.), da bi vse spodbudili, naj bodo bolj pozorni v prometu ter uporabljajo okolju prijazna prevozna sredstva oz. naj jih skupna pot združuje tako, da pogosteje uporabljajo skupne (javne) prevoze.

Glavni cilj našega projekta je tudi izboljšati prometno varnost učencev, zato smo v okolici šole našli dva prometno-varnostna problema, ki bi jih v tem šolskem letu želeli rešiti.

Šolsko avtobusno postajališče je na neustreznem mestu. Učenci vstopajo na avtobus pri igrišču, to je na drugi strani kot je avtobusno postajališče. Naša ideja je, da bi ga bilo potrebno premakniti na ustreznejše mesto, kjer si želimo preprosto strukturo – streho na nosilcih.

Z opazovanjem in po pogovoru z učenci, delavci šole in starši smo ugotovili, da je križišče pri šoli sicer pregledno, a nevarno. Vozniki ne upoštevajo prometnih znakov in se skozi križišče vozijo s preveliko hitrostjo. Naša ideja je, da se na dveh prehodih za pešce postavi asfaltno grbino za umirjanje prometa.


Z rešitvijo teh dveh problemov bi rešili večino težav, ki jih opažamo, hkrati pa bi poskrbeli za večjo varnost učencev naše šole. O naših idejah smo se že pogovarjali s policistom Stojanom Pevcem, posredovali pa smo jih tudi MO Novo mesto.

Na spletni strani Varnost in mobilnost za vse sites.google.com/a/brsljin.si/varnost-in-mobilnost-za-vse---moje-ideje-moje-pobude/ so opisane vse naše dejavnosti.