reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Krško, Brežice

FOTO: Velik trud za mala bitja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.04.2013 08:39

Prizor, ki ti ogreje srce: prostovoljke se s požrtvovalnostjo trudijo na noge postaviti pasje mladičke, stare le nekaj dni. Našli so jih zavržene v škatli ob cesti.

Minili so komaj dobri trije meseci, odkar so v brežiškem zavetišču sprejeli devet pasjih
mladičev, ki jih je nekdo »zapakirane« v škatli zavrgel in jih pustil v gozdu v mrazu
in snegu, da počasi poginejo, ko nas je pred nekaj dnevi presenetil še en podoben
primer brezvestnega skrbništva. Tokrat so delavci ob cesti našli škatlo s šestimi komaj
skotenimi pasjimi mladiči, ki jih je nekdo zavrgel na Gmajni pri Leskovcu in jih
prepustil počasnemu poginu. Tako mladi psi še niso sposobni sami jesti in so odvisni od
materinega mleka. Od šestih mladičev je eden zaradi podhranjenosti žal poginil, ostali pa so ob pravilni oskrbi zaposlenih v zavetišču in pomoči prostovoljcev preživeli.

Čez vikend jih je pod svoje okrilje vzela predsednica Društva za zaščito živali Posavje, za nadaljno oskrbo pa se je oglasila prostovoljka, ki bo »nadomestna mamica«, dokler ne bodo dovolj samostojni, da se vrnejo v zavetišče in najdejo nove, odgovorne lastnike.

Eli, Lili, Tigro, Ramba in Liza imajo trenutno 600g. V roku naslednjega tedna bodo spregledali, odprli pa se jim bodo tudi ušesni kanali. Predvideva se, da bodo srednje do velike rasti, z dolgo rjavo in črno dlako.

"Kljub vse večjemu osveščanju o pomenu kastracije in sterilizacije taki in podobni primeri niso nobena redkost. Težko je razumeti, kaj motivira ljudi, da naredijo tako kruto dejanje in zavržejo komaj skotene pasje mladiče ter jih prepustijo počasni in kruti smrti zaprte v škatli ob cesti. Kako je lahko človek tako brezbrižen in brez vsakega sočutja do drugih živih bitij? Namesto da bi svojega psa ali mačko kastriral/steriliziral in tako preprečil kotitve nezaželenih mladičev, raje neodgovorno dovoli, da se mladiči skotijo, nato pa se znebi nadaljnje odgovornosti zanje, tako da jih brez pomisleka zavrže in prepusti
počasnemu poginu.

Naj pri tem ponovno spomnimo, da je po Zakonu o zaščiti živali »namerna trajna ali začasna zapustitev živali« kazniva, za posameznike, ki storijo tako dejanje, pa zakon predpisuje globo od 800 do 1200 evrov. Zakon o zaščiti živali v 11. členu tudi določa da »mora skrbnik hišnih živali z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali oziroma tistih živali, katerim ne more ali noče zagotoviti oskrbe po tem zakonu«", so zapisali pri Društvu za zaščito živali Posavje.