900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Bela krajina

FOTO: Velika noč v Beli krajini

Piše: B.V.

Čas objave:
13.04.2020 13:46

Tradicija nam nalaga različna dejanja, vendar je letos velika noč potekala čisto drugače, kot običajno, zaradi kronavirusa. Kljub temu so ljudje vseeno pripravili velikonočne jedi in praznovali v krogu družine.

Velikonočne jedi v košarah pa so simboli. So simboli, znamenja, Kristusovega trpljenja. Namen blagoslova je, da se zavemo Božje dobrote in darov, ki smo jih prejeli od Boga, ter da začutimo Božjo bližino in navzočnost v vsakdanjem življenju. Blagoslov prebudi misel in hvaležnost za milosti, ki izhajajo iz velike noči, in nas opozori na Božjo bližino. Zato je prav, da se vprašamo, kaj pravzaprav ti simboli velikonočnih jedi pomenijo.

Meso (šunka) je podoba Jezusa Kristusa, ki je pravo velikonočno Jagnje, ki je bilo darovano za naše grehe. Spominja nas tudi na velikonočno jagnje, ki so ga Izraelci uživali v spomin na rešitev iz egiptovske sužnosti. Je simbol Kristusovega telesa v grobu.
Potica oz. kruh je znamenje Božje dobrote in človekovega dela. Kot znamenje življenja nas spominja na Kristusove besede o zrnu, ki mora v zemlji umreti, da lahko obrodi sad (prim. Jn 12,24). Nekoč so bile potice bolj okrogle kakor danes, zato lahko ponazarjajo tudi Kristusovo krono.

Korenine hrena nas spominjajo na žeblje, s katerimi je bilo Jezusovo telo pribito na križ. Ko okušamo njegovo ostrino, se spomnimo, da je Kristusovo trpljenje cena našega odrešenja. Grenkoba nas spominja na Kristusovo žejo na križu, ki je bila predvsem žeja po človeški in Božji bližini.

In na koncu. Velike noči si skoraj ne znamo predstavljati brez pirhov. Pa naj bodo pravi ali čokoladni, oboji simbolizirajo kri, ki priteka iz Jezusovih ran. Pa tudi solz, ki jih je za nas pretočil.

Velikonočna jedila v domu in družini ustvarjajo »Božje okolje« in so simboli velikonočne večerje, ki jo je Jezus obhajal s svojimi učenci, Njegovega trpljenja, ter simbol daritve velikonočne gostije.