sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

skrito-v-raju Njena.si

Markov oče skupaj z gledalci izvedel skrivnost ...

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Novice Krško

FOTO: Velika znaka občine Krško Jerneju Žarnu ter družbi Gen-I

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
08.06.2016 10:57

Na sinočnji slavnostni akademiji ob prazniku občine Krško, ki ga obeležujejo v spomin na prve krške žrtve in vrnitev izgnancev, so podelili dva velika znaka Občine Krško. Prejela sta ju Jernej Žarn za 45 let uspešne podjetniške poti ter družba Gen-I za uspešno rast, ki se odraža tudi v podpori lokalnim organizacijam in društvom.

Praznično slovesnost so posvetili 40-letnici prijateljstva z občino Bajina Bašta iz republike Srbije.

»Naš cilj ostaja biti prodorna, razvojno naravnana občina, ki s pogledom preko svojih meja in meja države vidi nove priložnosti in jih je sposobna izkoristiti za lasten napredek. Pri tem se zavedamo, da je temelj razvoja v povezovanju znotraj lokalne skupnosti in medsebojnem spoštovanju,« je v nagovoru izpostavil župan občine Krško mag. Miran Stanko. »Današnji praznik je praznik prijateljstva. Pred 40 leti sta si občini Krško in Bajina Bašta zadali cilj, da bosta vsestransko medsebojno sodelovali. Sodelovanje je preraslo v prijateljstvo, ki smo ga gojili na temeljih medkulturnega dialoga in spoštovanja. Kmalu je zraslo v trdno, čvrsto in iskreno prijateljstvo. Zdaj je pred nami čas novih priložnosti, ko nas razlike lahko še tesneje povežejo, pa najsi bo to na gospodarskem, turističnem ali drugem področju,« je ob 40-letnici prijateljstva z občino Bajina Bašta poudaril župan.

Slavnostni govornik predsednik Skupščine občine Bajina Bašta Radomir Filipovič je poudaril, da se je prijateljstvo med občani v 40 letih kljub razpadu nekdanje skupne države ohranilo, rojevajo se nova. »Veselim se let pred nami. Obdobje skupne evropske prihodnosti omogoča nove priložnosti. Želim si, da naše gospodarsko sodelovanje dvignemo na kar se da visoko raven,« je poudaril. »Želimo si izmenjave idej, plodno sodelovanje ustvarjalnih ljudi. Želimo si skupnih projektov in vsega, kar je v interesu naših dveh mest in naših držav.« Zahvalil se je vsem, ki so začeli, ohranjali in še danes ohranjajo to prijateljstvo. »Naj si nihče nikoli ne drzne prekiniti tega prijateljstva,« je zaključil Filipovič. Ob obletnici so prijatelji iz Bajine Bašte pripravili tudi film o prijateljstvu v režiji Jovana Jelisavčića (Karantin film).

Poleg velikih znakov je župan občine Krško Miran Stanko podelil še dva znaka Občine Krško, ki sta ju prejela Janja Starc, Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško, za prispevek k razvoju malega gospodarstva v občini, in družba Numip, d.o.o., za uspešen gospodarski razvoj v jedrski energetiki in procesni industriji ter podporo pri delovanju organizacij in društev. Priznanja Občine Krško so letos prejeli Ribiška družina Brestanica – Krško ob 70-letnici delovanja in skrbi za naravno okolje, Lovska družina Brestanica ob 70-letnici delovanja in skrbi za naravno okolje ter družba Grieshaber logistika, d.o.o., za uspešen model tuje investicije v občini in družbeno odgovorno delovanje. Novost so bila letos jubilejna priznanja, ki so jih prejeli Čebelarsko društvo Raka (ob 110-letnici); Prostovoljno gasilsko društvo Veliki Kamen (ob 90-letnici); Prostovoljno gasilsko društvo Senuše (ob 60-letnici); Lovska družina Podbočje (ob 60-letnici); Gasilska zveza Krško (ob 60-letnici); Valvasorjeva knjižnica Krško (ob 50-letnici); Center za socialno delo Krško (ob 30-letnici); Lions klub Krško (ob 20-letnici); Turistično hortikulturno društvo Zdole (ob 20-letnici); Posavsko društvo seniorjev menedžerjev in strokovnjakov (ob 20-letnici) in Društvo likovnikov Krško Oko (ob 20-letnici).

Župan je podelil tudi plaketo Občine Krško Območnemu združenju Rdečega križa Krško ter organizacijama ADRA Krško in Karitas Krško kot posebno priznanje za prizadevno delo in nesebično pomoč pri obvladovanju migrantske krize na območju Posavja.

Slavnostni akademiji v Kulturnem domu Krško, ki jo je vodil Boštjan Romih, za glasbo in pesem pa so poskrbeli člani Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško pod vodstvom Petra Gabriča, Rajhenburški oktet, pevski zbor OŠ Jurija Dalmatina Krško s Tonijem Sotoškom in pevka iz pobratene Bajine Bašte Anđela Stefanović, je sledilo tradicionalno druženje občank in občanov na Trgu Matije Gubca, so še sporočili z občine Krško.