ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Adlešiči

FOTO: Blagoslov jedi v Beli krajini

Piše: B. G.

Čas objave:
21.04.2019 12:53

»Ako je na Veliki petek lipo vreme, poklje bo se leto zemlja godna za sako delo«, Adlešiški pregovor.

Po petkovem strogem postu, sobotnem blagoslovu jedi, vode in ognja, smo v nedeljo sedli k bogatemu velikonočnemu zajtrku. Tako kod nekoč, tudi sedaj v adlešiški in preloški fari župnik opravi blagoslov pri znamenjih po vaseh. Nekoč je bilo to nuja, saj je bilo vernikom daleč do farne cerkve in so župniki tako olajšali žegn svojim faranom.

dr. Gril.jpg
dr. Grill
B. G.

V Žuničih je tudi letos župniku Guni pomagal prelat dr. Janez Gril, ki je blagoslavljal v kapelici sv. Nikolaja ter drugod po preloški fari.
Adlešiški upokojeni župnik Vinko Guna, ki pa še kar vztraja s svojimi farani v Adlešičih in na Preloki je imel polne roke dela po številnih vaseh. Ujeli smo ga v Malih Selih in v Dolenjcih.

Mala sela berilo.jpg
Mala sela berilo
B. G.

Na mestu današnje kapelice Marije pomočnice v Dolenjcih je že leta 1876 sezidal kapelico Miko Kapele in jo dal posvetiti Mariji sedem žalosti. Po vrnitvi Mike Grabrijana iz Amerike so po načrtih Janeza Grila iz Dobindola 2. junija 1902 pričeli z deli za postavitev nove, večje kapelice. Kipec Žalostne matere božje so takrat prenesli v Terakov kip (kapelico) na Veliko Plešivico (kjer je še danes).

DSCN0007.jpg
Pri žegnu
B. G.

Zidarska dela so opravili domačini skupaj, mizarska dela pa je naredil vaščan Miha Požek, streho sta s pločevino prekrila Frančišek Brunskole in Janko Cugrano iz Črnomlja, poslikave sta naredila Valentin in Anton Malnerič iz Krupe. Svečnike so kupili v Ljubljani pri Ivanu Pregarju, zvonova, ki ju je izdelal Maks Samssa so v zvonik postavili 23. in 24. aprila 1903. Novo kapelico je 26. aprila 1903 blagoslovil dekan Matija Cezar. Miko Grabrijan je imel željo iz te kapelice pozneje narediti manjšo cerkev in veliko vaščanov je vpisovalo svoje obveze za gradnjo, a po Mikovi smrti 1932 leta je ideja zamrla.
Večja obnova zunanjosti cerkve je bila opravljena 1930 leta in potem zopet 2013, ko so generalno obnovili kapelico, pred njo postavili varovalno ograjo in v notranjosti obnovili fresko. Zadnje poslikave v kapelici je naredila slikarka Pezdirčeva iz Gribelj.

Kapelica v Dolenjcih.jpg
Kapelica v Dolenjcih
B. G.

Vse do 2. svetovne vojne je na prošnji teden iz farne cerkve v Adlešičih prihajala procesija v Dolenjce. Na sv. maše ob Marijinem prazniku so prihajali tudi verniki iz sosednjih župnij Podzemelj in Preloka ter hrvaških Kuničev.

Blagosov jedi v Žuničih.jpg
Blagosov jedi v Žuničih
B. G.

Za vse rejce drobnice pa nasvet adlešiških ovčerejcev: »Na vuzemsko nedeljo se puščajo ovce na njive, da šenico pristrižejo. Potem ne morejo coprnice klasju škodovati.«