Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

FOTO: Vinogradniki v 'nizkem startu', letina letos obetavna

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.08.2015 11:55

Na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju se bliža čas letošnje trgatve in po prvih ocenah enologov letina obeta veliko. Zagotovo več kot lani, zato se vinogradniki veselijo trgatve, da bi čimprej pozabili na lansko. V prihodnjih dneh se bodo zvrstila strokovna predavanja o pripravah na trgatev. V fotogaleriji si lahko ogledate nekaj današnjih utrinkov iz semiških vinogradov.

FOTO: Radio Krka/ Božidar Vidmar

Kot je v pogovoru za Radio Krka pojasnil vodja enološkega laboratorija na novomeškem Kmetijsko-gozdarskem zavodu Andrej Bajuk, je letošnja letina obetavna. Po njegovih bo vsekakor boljša od lanske in po prvih ocenah primerljiva s tisto iz leta 2013.

Letošnje visoke temperature obetajo odličen letnik sladkih, sortnih vin, sicer pa je Bajuk še dodal, da se vinogradnik veselijo letošnje bere, da čimprej pozabijo na lanskoletno.
Glede na opazovanje in spremljanje dozorevanja v vinogradih na našem koncu bo, tako Bajuk, treba počakati še kakšen teden, da bi lahko govorili o točnem terminu trgatev za posamezne vrste.

Sicer pa jutri KGZ Novo mesto začenja s sklopom strokovnih predavanj z naslovom Priprave na trgatev 2015. Predavanja, ki jih bo vodil Bajuk, se bodo zvrstila na osmih lokacijah, in sicer: jutri, 27.8., ob 17. uri bo predavanje v veliki predavalnici CIK-a v Trebnjem, v petek,28.8. pa, ravno tako ob 17. uri, v Kulturnem centru Primoža Trubarja Šentjernej.

Predavanja se nato nadaljujejo prihodnji teden, v sredo 2.9. ob 17. uri v Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto, v soboto 5.9. ob 18. uri v avli Kulturnega centra Semič ter ob 20. uri v Gasilskem domu Straža v okviru prireditve »Straška jesen«.
V tednu, ki sledi, pa pride na vrsto še Posavje. V Krškem, v sejni sobi A tamkajšnje občine, bo predavanje v sredo, 9.9. ob 17. uri , dan pozneje, prav tako ob 17. uri pa v Kulturni dvorani Sevnica. Sklepno predavanje bo v petek, 11.9. ob 17. uri, v Mladinskem centru Brežice.

Na predavanjih bodo po Bajukovih besedah spregovorili o pripravah na trgatev ter osvetlili nekaj nasvetov, ki bodo prišli prav vinogradnikom.

V FOTOGALERIJI SI LAHKO OGLEDATE NEKAJ DANAŠNJIH UTRINKOV IZ SEMIŠKIH VINOGRADOV.

Pogovor z Andrejem Bajukom o letošnji letini v vinogradih