zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Novice Metlika

FOTO: Vinsko vigred obiskalo več kot 20.000 ljudi

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.05.2016 11:44

Pred Vinsko vigredjo je bilo v Beli krajini najbolj pogosto vprašanje, kakšno bo vreme, po njej pa nas zanima, kakšna je bila potrošnja in koliko ljudi je obiskalo prireditev.

Zadnji govor za zaključek prireditve je imel predsednik organizacijskega odbora Vinske vigredi župan občine Metlika Darko Zevnik in nova kraljica Metliške Črnine Janja Štajdohar, ki je s prizorišča odpeljala vozilo Toyota. Vozila jo bo celo leto.

V prireditvenemu odboru veselo ugotavljajo, da je tudi letošnja Vinska vigred uspela in polni zanosa načrtujejo naslednjo, ki bo v maju 2017 že 35. po vrsti.

V treh dneh jih je »na treh metliških placih« obiskalo več kot 20.000 ljudi. Ves napor in trud, ki so ga vložili v organizacijo in uskladitev programa, je bil povrnjen, tako so zadovoljni – ne le z izkupičkom, pač pa tudi s celotnim odzivom sodelujočih na prireditvi.

Z varnostno redarstvenega vidika je bila prireditev neproblematična in vsi potencialni ekscesi so bili pravočasno ustavljeni. Zdravstvena služba je imela nekaj dela in kdor je potreboval pomoč, jo je imel zagotovljeno že na prireditvi. Komunala je prostor vzorno sprotno čistila in vzdrževala prijetno urejenost prizorišča vse dni prireditve.

Ponudniki hrane in pijače ugotavljajo, da sta bili poraba in povpraševanje odvisni od lokacije. Prodanih je bilo okrog 210 jagenjčkov in odojkov. Kjer so se v večernih in nočnih urah zadrževali mladi, je bila večja potrošnja. ostale hrane (čevapčiči, pleskavice …). Popitega je bilo okoli 10.000 litrov vina.


Na celotnem prizorišču je bilo prodanih in «raztalanih« več kot 600 pogač. Letošnja popestritev na grajskem dvorišču z »Okusi Bele krajine«, odlično kulinarično ponudbo, je bila izredno dobro sprejeta med vsemi obiskovalci vigredi. Tudi obisk degustacijske kleti in delavnic peke pogače je bil letos množičen.

Skupno se je na treh odrih zvrstilo več kot 750 nastopajočih – z glasbo in plesom pisanih generacij različnih žanrov. Iz Ljubljane je prikolesarilo 600 kolesarjev, na Urbanovem ter Urbančkovem teku pa je sodelovalo 90 odraslih tekačev in ogromno otrok.


Vinska vigred je ostala prireditev, kjer se zberejo sorodniki, prijatelji in znanci ter ob dobri kulinariki in kapljici belokranjskega vina na metliških placih preživijo lepe trenutke. Vinska vigred 2016 bo ostala v spominu po zelo prijetnih vremenskih razmerah, bistveno povečanem obisku, močni zastopanosti gospodarstvenikov na prireditvi, po velikem obisku mladine v večernih urah, primerni kulturni zabavi vseh generacij in po zelo »pitki vinski kapljici« letnika 2015.