308338134_5273342329429913_7303837028101575265_n Svet24.si

FOTO: Zanemarjeno govedo "do kolen" v lastnem ...

Screenshot_20220924_175724 Svet24.si

Svojci pogrešajo 14-letno Laro Šurc iz Bohinja

janša Necenzurirano

Zadnji Janšev juriš #kolumna

portret roman uranjek STA_1 Reporter.si

Laži, seks in posnetki: Roman Uranjek, vidiš, ...

doncic (2) Ekipa24.si

Dončić se je pokesal in zadel v srce: Sem povsem...

zaslužki Odkrito.si

TOLIKO zaslužijo balkanski kolegi slovenskih ...

zidan Ekipa24.si

Zidane preživel grozljiv padec s konja, skoraj bi...

Novice Bela krajina

FOTO: Vsak dan lahko naredimo nekaj za Zemljo

Piše: R.K.

Čas objave:
22.04.2020 14:43

Že vse od leta 1970 se 22. aprila spomnimo na planet na katerem živimo, ta dan pa sedaj imenujemo Svetovni dan zemlje. Danes ga obeležujemo v vsaj 192 državah. Letošnji moto je »v znamenju podnebnih ukrepov«. Precej modno bi lahko rekli, a predvsem je to termin, ko bi se morali ne le spomniti na ranljivost našega planeta; pač pa tudi narediti kak odločen korak v skrbi za njegovo ohranitev.

svetovni-dan-zemlje, kolpa
Cvetoče pomladno drevo
Foto: KP Kolpa

A tako kot povsod, tudi tukaj ne rabimo čakati le na ukrepe velikih. Vsi lahko kaj prispevamo – tudi s svojimi ravnanjem. Koliko luksuza res potrebujemo, koliko energije rabimo, koliko smeti ustvarimo, koliko hrane zavržemo, … povsod lahko s svojimi navadami pripomoremo k temu, da naravne vire ne bomo po nepotrebnem izkoriščali in prekomerno onesnaževali okolja ter skrbeli za biotsko raznovrstnost.

svetovni-dan-zemlje, kolpa
Svetovni dan Zemlje
Foto: KP Kolpa

Na ta dan smo tradicionalno organizirali »čistilne akcije« - v vseh kotičkih domovine. Tudi na območju Krajinskega parka Kolpa. Ob teh dogodkih smo zbrali kupe smeti, sanirali divja odlagališča in podobno, a največ naredimo s preprečevanjem onesnaževanja.

Letos zaradi specifične situacije pandemije tega ne bo. Pa vseeno ne pozabimo, da nekatere aktivnosti lahko izvedemo, tudi če se ne organiziramo v velike skupine in se ne izpostavljamo v javnosti.

svetovni-dan-zemlje, kolpa
Ovce
Foto: KP Kolpa

Mogoče nekaj podatkov, ki jih je za to priložnost zbral SURS:
Podnebne spremembe nastajajo tudi (ali predvsem) zaradi emisij. Emisije toplogrednih plinov so že en tak velik problem. Čeprav radi kažemo s prstom na industrijo; gospodinjstva vseeno prispevajo 20% emisij toplogrednih plinov, med njimi ima največji delež CO2. Luksemburg – čeprav je majhna članica EU, pa glede na število prebivalcev prispeva največ emisij toplogrednih plinov. Hrvaška pa je na dnu lestvice članic EU. Ko je že kazalo, da z ukrepi mislimi resno – od leta 2008 so emisije pričele upadati, pa so po letu 2014 vnovič v porastu.

svetovni-dan-zemlje, kolpa
Španski bezeg
Foto: KP Kolpa

Naj ne bo Svetovni dan Zemlje samo 22. april. Vsak dan lahko naredimo nekaj za Zemljo.

svetovni-dan-zemlje, kolpa
Reka Kolpa
Foto: KP Kolpa