Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Brežice

FOTO: Z Bino Štampe Žmavc ob zaključku bralnega projekta v Brežicah

Piše: Knjižnica Brežice

Čas objave:
24.11.2017 14:22

Posavske knjižnice so uradno zaključile osemmesečni bralni projekt Posavci beremo skupaj.

20. novembra slovenske splošne knjižnice obeležujejo svoj dan. To pa je tudi datum, ki v vseh treh posavskih knjižnicah – Valvasorjevi knjižnici Krško, Knjižnici Sevnica in Knjižnici Brežice – pomeni uradni zaključek osemmesečnega bralnega projekta Posavci beremo skupaj.

Direktorica brežiške knjižnice mag. Tea Bemkoč je v včerajšnjem uvodnem nagovoru omenila, da je letos to bil že sedmi krog njihovega povezovanja. Dogodek, na katerem je bila osrednja gostja večera ustvarjalka Bina Štampe Žmavc, so pripravili v sodelovanju z Založbo Pivec, mlado založniško hišo iz Maribora. Tako so bili v brežiški deželi branja povezani ustvarjalci, založniki, knjižničarji ter bralke in bralci.

Bina Štampe Žmavc je ustvarjalka, ki se izraža v vseh treh književnih zvrsteh. Piše za dvojnega naslovnika in nagovarja tako mlade kot odrasle bralce. Otroška razigranost se v njenih delih odraža tudi z uporabo neologizmov – jezikovnih iger, s katerimi tvori nove besede. Tako na primer med prebiranjem spoznamo čaroznanke, klepetosnedke, sončarije, pravljičnino, duhca Motimirja, muca Mehkošapka in mnoge druge. Ravno v pravljici Muc Mehkošapek pouči, da je svet veliko lepši, če si ga malce počasneje ogledamo. Tudi pri branju, dobrini, katero so počastili z včerajšnjim druženjem, se je treba zaustaviti in si vzeti čas. Fizični čas. Bina pravi, da je branje jadro za sanje. In ona vsak večer sanja na ta način.

Drveči čas iz prej omenjene pravljice je moč povezati z njenim ustvarjalnim procesom. Je izredna perfekcionistka in silno stroga v pripravi besedil. Četudi je v dilemi zgolj še zaradi enega samega veznika ali ločila, dela ne da od sebe, dokler ni prepričana, kaj je tisto pravo.

Z njenimi otroškimi deli se nedvomno sladkajo tudi odrasli bralci. V navidezni zasanjanosti se pravzaprav močno odziva na vsakdanje življenje, hkrati pa ustvarja svetlobo. »Ropotijo življenja« popiše v svetlejših tonih in jo naredi lepšo, prijaznejšo ter navdano z optimizmom.

Poseben projekt in redkost v slovenskem knjižnem prostoru je njena pesniška zbirka Pesem za liro, ki je decembra 2015 izšla pri Založbi Pivec, uvrstili pa so jo tudi na letošnji bralni seznam projekta Posavci beremo skupaj. Bina Štampe Žmavc ter direktorica omenjene založbe Milena Pivec sta zbranim zaupali ozadje nastajanja te knjige za gledanje, branje in poslušanje. Spregovorili sta tudi o nagrajenih ilustracijah akademske slikarke Alenke Sottler, umeščenih v omenjeno pesniško zbirko. Reprodukcije teh pa so si lahko ogledali na razstavi v knjižnični dvorani.

Večer so zaključili s »čarimatičnimi številkami« pravkar zaključene bralne sezone, v kateri so si bralci podajali »pet plus sedem krat pet« knjižnih del. V Brežicah jih je to počelo 37. Skupaj so oddali 225 knjižnih kazalk, pet knjig ali več pa je prebralo 23 bralk in bralcev. Ljubiteljice in ljubitelji pisane besede so si s tem prislužili knjižno nagrado; izbrano delo Kajetana Koviča Navodilo za hojo. Medijski sponzor projekta je bil tudi letos Zavod Neviodunum.

V času, ko bodo knjižničarji pripravljali novo posavsko bralno zgodbo, pa v Knjižnici Brežice vabijo med knjižne police. Na klepet ali po bralni nasvet.