Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

FOTO: Za varnejši jutri Dolenjcev z defibrilatorji

Piše: Šolski center Novo mesto/Triglav

Čas objave:
05.12.2019 02:07

V Sloveniji vsak dan srčni zastoj doživijo štirje ljudje. V želji povečati možnosti preživetja ob zastoju srca je novomeška območna enota Zavarovalnice Triglav pod okriljem tradicionalne preventivne novoletne akcije »Za boljši jutri« podprla nakup dveh defibrilatorjev. Z njima so opremili največji šolski center v državi, Šolski center Novo mesto in Prostovoljno gasilsko društvo(PGD) Mokro Polje iz šentjernejske občine.

predaja-defibrilatorjev
Predaja defibrilatorjev
Foto: I.Novina

Zavarovalnica Triglav del svojih sredstev že šesto leto zapored ob izteku leta preusmerja v podporo različnim preventivnim projektom po Sloveniji. Letos je med skoraj 30 projekti podprla tudi nakup življenjsko pomembnih naprav za dve dolenjski ustanovi oziroma organizaciji.  

»Vodilo in poslanstvo Zavarovalnice Triglav je ustvarjanje varnejše prihodnosti.Lokalnim skupnostim želimo omogočiti kar najboljšo oskrbo za pravočasno prepoznavanje in reševanje zdravstvenih težav ter povečati možnosti preživetja ob zastoju srca. Vsaka sekunda je namreč v tovrstnih primerih odločilnega pomena,«je ob slavnostni predaji sredstev povedal David Toporš, direktor Območne enote Novo mesto Zavarovalnice Triglav.

predaja-defibrilatorjev
Predaja defibrilatorjev
Foto: I.Novina

Defibrilatorja za šolski center in gasilce
Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje, seveda ob sočasni ročni masaži srca in umetnem dihanju. Njegova uporaba je varna in enostavna, torej ga lahko uporablja prav vsak.Več o tem pa v videu.

Ker največjo izobraževalno ustanovo s področja srednjega in višjega šolstva v Sloveniji poleg dijakov obiskuje tudi veliko študentov in udeležencev izobraževanj za odrasle v popoldanskem času, je namestitev naprave pred glavni vhod v šolski center, kjer bo lahko v vsakem trenutku, 24 ur na dan, na voljo tudi mimoidočim, zanje zelo pomembna.   

»Vsakodnevno je na našem centru približno 5.000 udeležencev različnih vzgojno izobraževalnih programov in zaposlenih na centru, v popoldanskem času in ob koncih tedna pa tudi obiskovalcev naše Športne dvorane Leona Štuklja. Varovanje njihovega zdravja je naša prioritetna skrb in naloga, s pomočjo novega defibrilatorja pa jo bomo lahko še bolj učinkovito opravljali,« je pomen nove pridobitve opisal direktor Šolskega centra Novo mesto Matej Forjan.

predaja-defibrilatorjev
Predaja defibrilatorjev
Foto: I.Novina


Novega defibrilatorja so se razveselili tudi v PGD Mokro Polje in ga postavili na stavbo gasilskega doma v Dolenjem Mokrem Polju. »Kljub veselju, da smo s pomočjo Zavarovalnice Triglav uresničili naša dolgoletna prizadevanja in prišli do novega defibrilatorja, si želimo, da slednjega uporabimo čim manjkrat,« je povedal predsednik društva Andrej Rabselj.

predaja-defibrilatorjev
Predaja defibrilatorjev
Foto: I.Novina

Šesto leto akcije Za boljši jutri
V zadnjih petih letih je Zavarovalnica Triglav pod okriljem akcije Za boljši jutri podprla skoraj 130 preventivnih projektov po vsej Sloveniji, medtem ko jih bo letos še nekaj manj kot 30. V preteklih letih je pomagala številnim gasilskim društvom po državi, sofinancirala nakup defibrilatorjev, ultrazvočnega aparata in EKG-aparata ter podprla številne druge projekte na področju zdravstva,civilne zaščite, poplavne in prometne varnosti ter razvoja in varnosti otrok.

Novomeška območna enota zavarovalnice je lani v sklopu novoletne akcije moči za dober namen združila z Zdravstvenim domom Metlika in Komunalo Trebnje, ki sta finančno podporo prav tako izkoristila za nakup dveh defibrilatorjev.

predaja-defibrilatorjev
Predaja defibrilatorjev
Foto: I.Novina