državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Novo mesto

Foto: Zaključek gobarske sezone z razvitjem društvenega praporja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.11.2015 20:39

Ko se narava jesensko obarva in se pripravlja na počitek, člani Gobarskega društva Novo mesto pripravijo vsakoletno druženje ob zaključku gobarske sezone. Letošnje srečanje je potekalo v prostorih Gostišča na trgu in je še posebej pomembno, saj je v sklopu tega po-tekalo tudi slovesno razvitje društvenega prapora.

S tem so se pridružili praznovanju in slovesnostim, ki potekajo v Novem mestu, ob praz-novanju 650-letnice pridobitve mestnih pravic.
Že nekaj letne zamisli in želje pridobiti svoj društveni prapor so dokončno odločitev in po-trditev sprejeli na zboru članov 1.3.2015. Ob tem so sprejeli sklep o dopolnitvi Pravil druš-tva, za praporščaka imenovali Aleša Finka, za namestnika pa Jožeta Kočijaža. Društveni prapor naj bi predstavljal simbole društva in dejavnost gobarstva. Na zboru članov imeno-vana delovna skupina je pričela z delom. Iskala motive , ki bi bili prikazani na praporu, iskala informacije o izdelovalcu in možnega oblikovalca, ki bi idejno zasnoval zamisli in ideje o zgledu društvenega prapora. Oblikovalske zasnove je nato pripravil Mitja Vovko, univ.dipl.inž.arh., izdelovalec pa je bilo podjetje Vezenine Ercigoj d.o.o. iz Ljubljane.
Končna podoba prapora: na naslovni oz. prvi strani izraža uradno prestavitev društva z imenom društva in letnico ustanovitve in prepoznavnimi znaki društva goban kot osrednji motiv in stilizirana skupina treh gobanov, ki so naš prepoznavni znak, na zadnji oz. drugi strani pa je prikazana dejavnost društva s simbolnimi izrazi kot so:
•krog izraža enotnost, povezanost,
•roka izraža skrb, nega narave, raziskovanje, varovanje narave,
•drevo in list- gozd, narava, rast, gobe povezane z drevesom,
•zunanji rob prikazuje razvoj gobe od trosov do ponovne rasti,
•napis DOBRA BERA – PRAVA MERA izraža željo, da v gozdu najdemo kaj gob, opozarja pa na potrebo varovanja gob.

Izdelavo in razvitje društvenega prapora so omogočili člani društva, MO Novo mesto, Krka, d.d., Novo mesto, Gozdno gospodarstvo Novo mesto, d.d., ADRIA MOBIL d.o.o., Novo me-sto, TPV d.d., Novo mesto.
Prapor društva je simbol društva, ki bo članom društva v ponos in bo še bolj o poudarjal zavedanje in pripadnost društvu. Gobarji bodo z njim živeli, kot povezana družina, saj so se ob ustanovitvi tako tudi imenovali: Gobarska družina.

Spremljate lahko nas na naši Facebook strani:
https://www.facebook.com/gobarsko.drustvo.novomesto/

foto: Foto ASJA d.o.o.