nemška policija, splošna, kraj zločina Svet24.si

Ljubosumni mož zadavil ženo, nato organiziral ...

Mateja Logar Svet24.si

Zapirala bi tudi Logarjeva, a le prostovoljno

wholefoods Svet24.si

VIDEO: To so količine hrane, ki jih stran mečejo...

katja jagodic Reporter.si

Odvetnik: Starši po cepljenju umrle Katje lahko ...

andrej-vizjak Necenzurirano

Minister Vizjak medijskemu mogotcu: Zakaj bi ...

Marilyn ogledalo Roosevelt hotel Profimedia Exp1 com Odkrito.si

DUHOVI SLAVNIH, ki strašijo še danes

skender kosic Ekipa24.si

Ni mogel verjeti! Glejte, kaj je Kosić po koncu ...

Novice Črnomelj

FOTO: Zelena pozitiva na 12. koloniji mladih

Piše: ZIK Črnomelj, T.F.

Čas objave:
13.04.2019 17:15

V Črnomlju je v četrtek in potek potekala 12. Mednarodna kiparska kolonija mladih Črnomelj (12. MKKMČ), ki jo že vsa leta organizira Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj v sodelovanju z Osnovno šolo Loka Črnomelj.

skupinska_instalacija.jpg
Skupinska instalacija
Foto: ZIK Črnomelj

Novost kolonije je bila, da je prvič potekala v spomladanskem času in da je bilo v sklopu kolonije organiziranih kar nekaj dogodkov, ki so kolonijo približali prebivalcem mesta. 39 mladih kiparjev iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije je ustvarjalo na temo »Zelena POZITIVA«.

DSC_7406.jpg
Zelena pozitiva na 12. koloniji mladih
Foto: ZIK Črnomelj

S tem se je kolonija povezala s civilno pobudo sajenja dreves v Črnomlju. Na Petrovem trgu so prižgali velikonočne lampijone, ki so jih ustvarili otroci črnomaljskih osnovnih šol in vrtca. Umetnica Vlasta Markočič je v Kulturnem domu Črnomelj odprla svojo razstavo z naslovom »Vezi«.

DSC_7334.jpg
Zelena pozitiva na 12. koloniji mladih
Foto: ZIK Črnomelj

Mladi kiparji so ustvarjali pod mentorstvom uveljavljenih likovnih strokovnjakov, ki so jim pomagali študentje Likovne pedagogike s Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Strokovna komisija v sestavi Robert Lozar (akademski slikar), Paola Korošec (akademska kiparka) in Saba Skaberne (akademska kiparka) je izbrala najboljše po posameznih delavnicah, skupnega zmagovalca kolonije ter nagrajenca čigar delo bo vlito v bron.

DSC_0425.jpg
Zelena pozitiva na 12. koloniji mladih
Foto: ZIK Črnomelj

Priznanja za najboljše na 12. Mednarodni kiparski koloniji mladih so prejeli:
• Vid Črnič (OŠ Podzemelj), najboljši v delavnici SIPOREKS in SKUPNI ZMAGOVALEC. Tudi dobitnik posebne nagrade – odlitek kiparskega izdelka v bron, ki ga podarja Borut Kamšek, Livartis d.o.o. Naslov dela »Veselo drevo« (mentor delavnice: Boštjan Kavčič)

Vid Črnič.jpg
Vid Črnič
Foto: ZIK Črnomelj

• Lidija Mihajlovič (OŠ Stari trg ob Kolpi) in Nuša Jankovič (OŠ Loka Črnomelj), najboljši v delavnici INSTALACIJA. Naslov njunega dela: »Celica življenja« (mentorica delavnice: dr. Bea Tomšič Amon)
• Ajda Kremesec, OŠ Metlika; najboljša v delavnici KERAMIKA. Naslov dela »Narava je naš dom« (mentorica delavnice: Tamara Bregar)
• Teodora Milenković, OŠ Branko Radičević, Čenta (SRB), najboljša v delavnici KERAMIKA. Naslov dela: »Utroba (Rađanje)« (mentorica delavnice: mag. Vlasta Markočič).

skupinska keramika.jpg
Skupinska keramika
Foto: ZIK Črnomelj

Skupni zmagovalec kiparske kolonije Vid Črnič, je prejel zmagovalno preslico - simbol kolonije in bo za nagrado od 23. do 25. aprila 2019 gostoval na Mednarodni koloniji mladih Ernestinovo v Slavoniji na Hrvaškem, ki je ena največjih v tem delu Evrope in s katero Mednarodna kiparska kolonija mladih Črnomelj strokovno sodeluje.

Razstava izdelkov je na ogled v avli Kulturnega doma Črnomelj do 17. 5. 2019. Izdelki delavnice Instalacija bodo v centru Črnomlja (med trafiko in sodiščem) še nekaj dni. 

DSC_7236.jpg
Zelena pozitiva na 12. koloniji mladih
Foto: ZIK Črnomelj

Lampijoni bodo Petrov trg krasili do konca velikonočnih praznikov.

DSC_7162.jpg
Zelena pozitiva na 12. koloniji mladih
Foto: ZIK Črnomelj