mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Brežice

FOTO: Zgodbe starega mestnega jedra

Piše: ZPTM Brežice

Čas objave:
22.01.2018 09:25

V želji po kvalitetnejši predstavitvi lokalne turistične ponudbe, se je ekipa turističnih delavcev ZPTM Brežice tokrat odpravila na kratki izlet po Brežicah

Izlet so začeli z obiskom Posavskega muzeja Brežice, ki že zavidljivih 69 let deluje v gradu Brežice in tako zaokroža vsebino gradu. Preteklost gradu je zelo bogata, saj je bil njegov prvotni namen ob postavitvi v 11. stoletju, da je služil kot vojaška utrdba Salzburžanom. Ta je bila porušena med vseslovenskim kmečkim uporom 1515, leta 1528 pa so začeli z gradnjo novega gradu, ki so ga dokončali v celoti leta 1601. Na začetku 18. stoletja ga je plemiška družina Attems spremenila v bivalni dvorec. V duhu bogatega baroka, polnega blišča in bujnih oblik so dali urediti in poslikati stopnišče, kapelo in Viteško dvorano, ki je edinstven primer baročnega stenskega slikarstva na Slovenskem.

Megleno jutro se je izgubilo v baročnih freskah stopnišča, kjer so v spremstvu gospe Silvije začeli potovanje po zgodovini tukajšnjih krajev in ljudi od prazgodovine do moderne dobe. V muzeju so na ogled arheološka, etnološka, zgodovinska in umetnostnozgodovinska stalna zbirka.

Po ogledu zbirk jih je sprejela direktorica muzeja ga. Alenka Černelič Krošelj in jim na kratko predstavila orise projektov, ki se jih nameravajo lotiti v prihodnosti. Skratka, ni se bati, da bi v občini Brežice katerikoli pomemben zgodovinski dogodek ostal v samo v času njegovih pričevalcev, saj se v Posavskem muzeju trudijo, da nam na zanimiv način predstavijo odsev časa, ki ga razsvetljujejo.

Sprehod po mestu je sprehod po različnih stoletjih in nudi vpogled v različne zgodbe, ki so jih spletali prebivalci mesta. Začeli so ga pri južnih vratih, kjer so ob rekonstrukciji ceste našli ostanke mestnega obzidja, pot so nadaljevali po Gasi, Ulici stare pravde, kjer so v prejšnjih stoletjih delovali predvsem obrtniki in rokodelci. Ogledali so si še vodovodni stolp in nekaj pomembnejših zgradb na glavni ulici - stara lekarna, Mestna hiša, hiša družine Del Cott, cerkev Sv. Lovrenca, Narodni dom, Nemška hiša, nekdanji Frančiškanski samostan ter Romarsko cerkev sv. Roka.

Zadnja postojanka sprehoda skozi mesto je bila restavracija in hotel Splavar, ki zadnja leta pod budnim očesom mlade prevzemnice Ane, dela predvsem na kvaliteti, drugačnosti, butičnosti. V prijetnem ambientu so jih ogreli s čajem in predstavili način delovanja, načrte ter vizijo njihovega Hotela oziroma restavracije. Pravijo, da želijo utrip najlepše ulice v Brežicah iz ulice privabiti tudi v notranjost. Njihov kolektiv goste razvaja z bogato kulinarično ponudbo za vsak okus, posebej pa so poznani po svojih izvrstnih domačih sladicah ter odličnem in vedno svežem sladoledu, ki ga po italijanskih receptih sami pripravljajo in po katerih slovijo v Brežicah in okolici. Zaradi svoje lokacije v centru mesta in neposredne bližine Termalne riviere je Splavar idealna namestitev za poslovneže ali individualne goste, ki si želijo raziskati zgodovinski center Brežic. S svojim osebnim pristopom vsakemu gostu daje iskreno domačnost in toplino.