sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Novice Ribnica

FOTO: Zgodovinski pregled policije Ribnica

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.04.2016 19:19

Od začetka decembra lani je v Pokrajinskem muzeju Kočevje na ogled postavljen prvi del razstave Utrinki iz zgodovine Slovenske Policije od leta 1850 do danes, s poudarkom na delu policije Kočevje, razstavo z vsebinskim naslovom in zgodovino policije Ribnica pa so odprli tudi v tamkajšnjem v Rokodelskemu centru.

Uvodoma je Darinka Kolar Osvlad, kustosinja in vodja muzeja slovenske policije, predstavila zgodovinski pregled razvoja policije, poudarila njihovo vlogo v družbi in obvez, ki jih ima. O razstavah v Kočevju in Ribnici ter o razstavi, ki sledi v Novemu mestu je kustosinja muzeja Ribnica Vasja Pavlin odstrla nekaj pomembnejših utrinkov iz zgodovine policije Ribnica.

Revolucionarnega leta 1848 se je v avstrijskem cesarstvu pokazala potreba po narodni straži ali gardi, ki bi skrbela za vzdrževanje javne varnosti. Orožniško postajo je Ribnica dobila na podlagi prvega zakona o orožništvu iz leta 1850. Tega leta je Ribnica postala sedež tretjega oddelka drugega voda novomeškega krila prvega eskadrona 11. orožniškega polka. Tretji oddelek so sestavljale: Orožniška postaja Ribnica, Orožniška postaja Loški Potok in Orožniška postaja Velike Lašče. Po drugi svetovni vojni je bila v Ribnici ustanovljena Postaja milice Ribnica. Za postajo so po vojni določili hišo Justine Župančič, zaposlenih je bilo 6 ali 7 miličnikov. V Loškem Potoku je delovala samostojna postaja milice do leta 1956, ko je bila pridružena Postaji milice Ribnica.


Policijska postaja Ribnica danes pokriva območje občin Ribnica, Sodražica, Loški Potok in Velike Lašče, kjer opravlja vse svoje splošne naloge. Na območju Občine Loški Potok skrbi za varovanje schengenske meje ter opravlja mejno kontrolo na maloobmejnih prehodih v Novem Kotu in Podplanini. Pri obeh razstava sta strokovno sodelovala Pokrajinski muzej Kočevje in Muzej Ribnica, ob pomoči obeh policijskih postaj. Razstavo je odprl direktor policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar.

Darinka Kolar Osvald


Vasja Pavlin