mrtvašnica, krsta Svet24.si

Zakonca se z adrenalinskih počitnic vračata v ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Črni potok

FOTO: Zgrajena, a uradno še zaprta cesta

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.06.2015 11:27

Črni Potok nad Čabranko, vas s sedmimi prebivalci v občini Loški Potok, je od lani neuradno z odsekom ceste, ki je speljana nad mejnim prehodom Podplanina prvič po osamosvojitvi po slovenskem ozemlju povezan z občinskim središčem.

A je za sedem starejših stalnih prebivalcev te vasi, ki je imela nekoč gostilno, trgovino, kovačijo in seveda mlin, še vedno najbližja pot v Slovenijo (do občine) čez most na Čabranki, in naprej čez omenjeni mejni prehod.
Odsek ceste, ki je dolga 850 metrov, je bil zagotovo napačno izbran, stroka pa pri tem ni upoštevala pripombe vaščanov, da bi povezavo zgradili nižje, in sicer pod vasjo Vici, in ga nad mejnim prehodom priključili na regionalno cesto Loški Potok-Podplanina.

»Čeprav je zgrajena, je cesta uradno zaprta, saj nima uporabnega dovoljenja. Po njej se vseeno, seveda na lasno odgovornost vozi, policija pozna razmere, a zaradi tega doslej ni bil nihče kaznovan,« je dejal Ivan Benčina,župan občine Loški Potok.

Eden od projektov odpiranja Črnega Potoka je bila cenejša poveza z vasjo Pungart, a je tudi ta odpadla. Nižinski različici so nasprotovali varuhi okolja češ, da je preblizu Čabranke, in pri tem spregledali, da so sosedje na Hrvaškem svojo cesto po dolini Čabranke in Kolpe ponekod približali skoraj do brežin rek. V interesu tam živečih ljudi.

Ivan Benčina o cesti