20120316-00343967 Svet24.si

Zaradi odločitve vlade kmalu dražji bencin in ...

viktor orban brač Svet24.si

Viktorju Orbanu se je pred Visom pokvaril ...

bohinjsko jezero, hotel bellevue Necenzurirano

Pidovskemu tajkunu bi odvzeli elitna zemljišča ...

matej tonin vojska sta Reporter.si

Tonin kupil »mačka v žaklju«: zakaj so v Litvi...

maribor - olimpija Ekipa24.si

Rušilna Olimpija! Maribor nemočen, zeleno-belo ...

Slamnik je moje najljubše pokrivalo poleti, z mano na hvarsko raziskovanje pa so odpotovali trije sl Odkrito.si

Danica Lovenjak - Kakšno uživanje na prelepem ...

sveca Ekipa24.si

Grozljivo in šokantno! Umorjen večkratni ...

Novice Krško

FOTO: Življenje v občini Krško z epidemijo

Piše: Občina Krško

Čas objave:
02.04.2020 08:34

Vse od 12. marca 2020, ko je vlada RS za celotno državo razglasila epidemijo zaradi širjenja novega koronavirusa ter posledično tudi številne ukrepe, je tudi življenje v občini Krško drugačno. Aktiviran je bil štab Civilne zaščite, ki je v sodelovanju z občinsko upravo in nekaterimi javnimi zavodi sprejel nekatere ukrepe. Zbrali so podatke zadnjih dobrih dveh tednov po razglasitvi epidemije – kako je z delom v zdravstvenem domu, kdo in kako skrbi za občane v stiski, kako je z zaščitno opremo, z lokalno pridelano hrano in kako poteka delo javnih gospodarskih služb.

ZDKr+íko (1).jpg
Zdravstveni dom Krško
Foto: Občina Krško

Med 16. in 30. marcem 142 testiranih
Po zadnjih podatkih Zdravstvenega doma Krško so njihovi zdravniki od 16. marca do vključno 30. marca v ZD Krško na sum okužbe z novim koronavirusom svetovali 617 osebam. V Covid ambulanti Brežice je bilo testiranih skupno 142 oseb iz Posavja, vsi z območja občine Krško so bili negativni.

Zaščitna oprema
Občina Krško prejema omejene količine zaščitne opreme s strani Uprave RS za zaščito in reševanje, nekaj opreme je občini podaril Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto, Kmetijsko svetovalna služba Krško; na trgu pa so uspeli nabaviti manjšo količino zaščitnih mask, večja količina mask je naročena in čakajo na dobavo. 

Z razpoložljivo zaščitno opremo (maske in rokavice) opremljajo Center za socialno delo Posavje, enota Krško, Območno združenje Rdečega križa Krško, Varstveno delovni center Krško, Sonček enota Krško in Društvo gluhih in naglušnih Posavja (za izvajalce osebne asistence). Nekaj opreme so iz lastnih zalog podelili tudi Domu za starejše občane Krško in patronažni službi (saj jih v prvih dneh izvajanja zaščitnih ukrepov še niso prejeli s strani države).

Nastanitve za zdravnike še na voljo v občinskih stanovanjih
Občina Krško je v sodelovanju z javnimi zavodi ocenila, kateri prostori s področja vzgoje in izobraževanja bi bili primerni za nastanitev zdravstvenega osebja, pripadnikov CZ in policije. Primerne za nastanitev bi bile športne dvorane pri osnovnih šolah in SŠC Krško – Sevnica, ker so lahko fizično ločene od glavnega objekta in imajo ustrezno zagotovljeno sanitarno opremljenost s kopalnicami in sanitarijami. Sicer pa je občina že ob začetku epidemije uredila nastanitev za zdravnico iz Hrvaške, ki dela v ZD Krško. Če bo prišlo do večjih potreb, ima Občina Krško nekaj nastanitev še na voljo.

Na Enotni vstopni točki projekta MOST po besedah Mirjane Mlakar s CSD Posavje – na telefonski številki 070 585 803 zbirajo potrebe občanov, ki se znajdejo v stiski in nimajo širše socialne mreže oz. ljudi, ki bi lahko zanje poskrbeli. Koordinirajo tudi delo prostovoljcev in pa seveda sodelovanje z ostalimi organizacijami(OE Rdečega križa Krško, Zdravstveni dom Krško, Patronažna služba, Dom starejših občanov Krško, Bolnišnica Brežice, Civilna zaščita). Na Enotni vstopni točki projekta so vključeni štirje delavci in prostovoljka. Zaenkrat potreb po večji vključitvi prostovoljcev ni. Delavci projekta so dosegljivi na tej številki v času od 8. do 17. ure, vse dni v tednu ali na elektronskem naslovu evt.projekt-most@gov.si (v poslovnem času v ponedeljek, torek in četrtek od 8. do 15. ure, v sredo od 8. do 17. ure in v petek od 8. do 13. ure).Od 18. marca so zabeležili 48 klicev. Kot pravi Mlakarjeva, je šlo predvsem za podajanje informacij glede dostopnosti zdravnikov in psihosocialne pomoči, organiziranje dostave toplega obroka - prostovoljka namreč dvema osebama prinaša hrano na dom iz Doma starejših občanov(prej sta sama hodila iskati), občane so usmerjali na RK. Do sedaj ni bilo zabeleženih klicev za potrebo po varstvu otrok. 

Na Enoti Krško na področju uveljavljanja pravic iz javnih sredstev s prejšnjim tednom beležijo povečano število vlog za enkratno denarno pomoč, povečalo se je število podajanj informacij v zvezi z materialno ogroženostjo, plačilom položnic, kako bodo preživeli, če jih delodajalec odpusti …itd.

Psihosocialna pomoč
Zdravstveni dom Krško, CSD Posavje, Enota Krško in Ozara občankam in občanom zagotavljajo psihosocialno pomoč.
Krško CSD Posavje enota Krško 07 49 04 950 gpcsd.krsko@gov.si
v poslovnem času
Krško CSD Posavje enota Krško 041 631 208 mirjana.mlakar@gov.si
v poslovnem času
Krško ZD Krško 070 121 492 psiholog@zd-krsko.si
pon.-pet od 10:00-14:00
Krško OZARA 070 550 669 janja.jurecic@ozara.org
pon.-pet. od 8:00-15:00

ProstovoljciRKKr+íkoNaTerenu.jpg
Prostovoljci Rdečega križa na terenu
Foto: Občina Krško

Delo območne enote Rdečega križa v Krškem – pomoč nudi osem do deset prostovoljcev

Kot nam je povedala sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Krško Mojca Vizler, je v zadnjih nekaj več kot dveh tednih osem do deset prostovoljcev obiskalo in pomoč nudilo okoli 74 osebam, dnevno od 3 do 4 občanom. Večinoma jih na telefonsko številko 041 730 192 pokličejo starejši občani, ki živijo popolnoma sami ali pa so kronični bolniki, veliko klicev pa je bilo tudi s strani občanov, ki zaradi omejitev stikov ne morejo več skrbeti za svoje sosede. Prostovoljci RK jim nudijo predvsem dostavo živil, zdravil ali drugo pomoč. Kot pravi Vizlerjeva, je glede na trenutno situacijo v občini do deset prostovoljcev dovolj, v kolikor bodo potrebe večje, bodo na voljo še dodatni prostovoljci.

Dom starejših občanov – zaenkrat brez obolelih, sami šivajo zaščitne maske
Epidemija koronavirusa kroji tudi življenje v Domu starejših občanov Krško (DSO). Kot sporoča direktorica DSO Krško Nuša Masnik, je minilo že skoraj štiri tedne, kar so omejili obiske in izhode njihovih stanovalcev. »Zavedamo se, da je to težko, saj pomeni, da so toliko časa že pretrgani osebni stiki, vendar je zaradi resnosti situacije tak ukrep nujen za zavarovanje naših stanovalcev. Stanovalcem je omogočen telefonski klic ali videoklici," pojasnuje direktorica. Tako stanovalci kot zaposleni ne kažejo nobenih znakov virusnega obolenja, pretekli teden pa so začeli v domači pralnici šivati bombažne zaščitne maske.

Kupujmo lokalno pridelano hrano
Center za podjetništvo in turizem Krško in Občina Krško sta vzpostavili seznam kmetij in kontakte, da se lahko občani individualno dogovorijo za nakup lokalno pridelane hrane; https://cptkrsko.si/lokalni-ponudniki-hrane_krsko/.Na seznamu je že več kot 40 posavskih pridelovalcev mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja, rib in ribjih izdelkov, moke in pekovskih izdelkov, čajev, olj ter še marsičesa. Vabijo vse, da kupujejo lokalno pridelano hrano.

Opravljanje komunalnih storitev
Družba Kostak zagotavlja nemoteno izvajanje ključnih gospodarskih javnih služb, kot so oskrba s pitno vodo, odvoz odpadkov, delovanje kanalizacijskega omrežja, izvajanje pogrebnih in drugih nujnih storitev. Z namenom zagotavljanja varnosti zaposlenih in uporabnikov ter preprečevanja širjenja koronavirusa so sprejeli številne preventivne ukrepe. Omejeno je izvajanje storitev, kot so prevzemanje kosovnih odpadkov, praznjenje greznic in malih komunalnih čistilnih naprav po planu, odčitavanje obračunskih vodomerov, osebno poslovanje s strankami ipd.

Oskrba s pitno vodo
Pri uporabnikih izvajajo le nujne storitve, kot so interventne odprave okvar na vodovodnem sistemu (npr. puščanje vode), ravno tako na področju ravnanja z odpadnimi vodami, kjer izvajajo najnujnejše storitve: odmašitve kanalizacije ter praznjenje grezničnih gošč in blata iz malih čistilnih komunalnih naprav.

Zbiranje odpadkov
Zbiranje odpadkov poteka po urniku, razen odvoza biorazgradljivih odpadkov, ki poteka vsakih 14 dni. Večje količine biorazgradljivih odpadkov lahko občani priložijo k posodi za biorazgradljive odpadke (v vreči ali škatli) ali jih oddajo v Centru za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad. Kljub temu, da so številna komunalna podjetja po Sloveniji svoje zbirne centre za odpadke zaprla, ostaja Center za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad odprt, zato lahko vse odpadke iz gospodinjstev odložite tam. Delovni čas centra je spremenjen, odprt je vsak delovnik od 9. do 17. ure.
Še posebej v tem času je treba skrbeti za čistočo pri ravnanju z odpadki, posode za odpadke v gospodinjstvu je treba večkrat očistiti z vodo in čistili.
V družbi Kostak so sprejeli ukrepe, ki v največji možni meri omejujejo stike tako med zaposlenimi in strankami, kot tudi med zaposlenimi samimi. Še posebej to velja za ključne operativne kadre, ki skrbijo za oskrbo s pitno vodo. Razdelili so jih v več ekip, nekateri trenutno ostajajo v pripravljenosti doma in so ločeni od trenutno aktivnih, da bi lahko v primeru razširitve okužb izvajali ključne storitve. Vse uporabnike prosijo, da upoštevajo preventivne ukrepe ter da v teh dneh ravnajo solidarno in odgovorno do vseh, ki skrbijo za izvajanje nujnih storitev, saj omogočajo, da življenje v naši lokalni skupnosti poteka karseda nemoteno.

Obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb
Z 29. marcem je začel veljati odlok o obveznem razkuževanju opreme v in ob večstanovanjskih stavbah. Ker so stiki med stanovalci relativno pogosti, je temeljito razkuževanje ključnega pomena, da ne pride do raznosa novega koronavirusa v ožji skupnosti.
Kot je sporočil štab Civilne zaščite RS, si po trenutnih smernicah privatni sektor opremo zagotovi na trgu, upravnika pa plačujejo stanovalci. Glede na priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje se dezinficira lahko tudi z varikino in podobnimi sredstvi, ki so na voljo v prosti prodaji.

Pobude in predlogi za ukrepe za gospodinjstva in gospodarstvo
Glede na posledice, ki jih je epidemija prinesla, Občina Krško že zbira predloge in pobude, katere ukrepe bo potrebno znotraj lokalne skupnosti še sprejeti. Predvsem bo eden prvih gotovo ukrep znižanja plačila vrtcev. Kar se tiče gospodarstva, pa bodo ukrepe pripravili in jih uveljavili oz. podali v sprejetje Občinskemu svetu, ko bo kriza mimo in ko bodo tudi znane razsežnosti posledic.

Poziv občankam in občanom
Župan občine Krško mag. Miran Stanko še enkrat poziva vse občane, da se navodil pristojnih služb in ukrepov držijo in s tem pokažejo odgovornost do drugih in samih sebe. Hkrati pa se zahvaljuje vsem, predvsem pa zdravstvenim delavcem, ekipam v lekarnah, zaposlenim in prostovoljcem Centra za socialno delo, Območne enote Rdečega križa Krško, civilni zaščiti, prostovoljcem, delavkam in delavcem v Domu starejših občanov Krško, policiji, gasilcem in drugim intervencijskim službam, trgovkam in trgovcem, zaposlenim na bankah, poštah in v drugih javnih službah in vsem, ki se trudijo in prispevajo, da življenje v naši občini teče naprej.»Ponosen sem, da smo v situaciji, ki je polna novih izzivov, ponovno dokazali, da kot skupnost v krizni situaciji znamo stopiti skupaj in pomagati pomoči potrebnim.Hvala vsem občankam in občanom, ki se držite navodil in ukrepov pristojnih služb, in s tem prispevate največ.«