karim Svet24.si

To je sledica, ki je Karim iz MasterChefa še ni ...

Jelena in Neda Svet24.si

FOTO: Neda Ukraden pozirala s svojo edinko

roki kocevje ne moze nam niko nista pl Reporter.si

Romske tolpe terorizirajo Kočevje: umori, kraje, ...

naslovna titova vozila1 Svet24.si

FOTO: Luksuzna vozila Josipa Broza Tita

POL299890221467 Necenzurirano

Bojan Požar le dobil plačilo za podporo vladi

jože-potrebuješ, andreja-potrebuješ Njena.si

Tako talentirana je mlajša hči Jožeta Potrebuješa

1sanjski moški tekmovalke Njena.si

Tekmovalke so mislile, da je sanjski moški Franko...

Novice

FOTO: Županovo tradicionalno srečanje s krvodajalci

Piše: MO Novo mesto

Čas objave:
05.06.2020 12:25

V počastitev slovenskega dneva krvodajalcev, ki ga obeležujemo 4. junija, je včeraj na skupnem kosilu župan sprejel krvodajalce, predstavnici Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto Vesno Dular, predsednico in Matejo Šlajkovec ter dr. Mojco Šimc, vodjo Centra za transfuzijske dejavnosti Novo mesto.

Vsem krvodajalcem se je zahvalil za pripravljenost, da pomagajo in s svojim plemenitim dejanjem rešujejo številna življenja. »Nesebičnost, solidarnost in sočutje so lastnosti, ki se jih letos še bolj zavedamo, zaradi izkušnje epidemije koronavirusa in karantene«, je poudaril župan.

V teh izrednih razmerah je bil prav poseben izziv, tako za krvodajalce kot za OZRK Novo mesto in Center za transfuzijsko dejavnost, da so organizirali in se odzvali odvzemu krvi.

OZRK Novo mesto in Center za transfuzijo Novo mesto še sporočata, da se od 1. junija dalje krvodajalske akcije odvijajo preko predhodnega naročanja. Krvodajalci lahko pokličejo transfuzijsko službo Novo mesto na 01 54 38 340 in naročijo na darovanje krvi ter tako potrdijo prihod.

Vesna Dular (na sredini).JPG
Predsednica OZRK Novo mesto Vesna Dular (na sredini)
Foto: MO Novo mesto

Predsednica OZRK Novo mesto Vesna Dular je poudarila, da mineva 75 let od ustanovitve transfuzijskega oddelka pri Centralni vojni bolnici v Ljubljani, ko so 4. junija 1945 odvzeli prve doze krvi, ki so jo tudi konzervirali, kar pomeni začetek transfuzijske službe. Leta 1953 pa je Rdeči križ Slovenije organiziral in uvedel brezplačno, prostovoljno in anonimno krvodajalstvo. Nadalje je predsednica izrazila tudi globoko zahvalo vsem krvodajalcem, saj zaradi njihove nesebičnosti in odzivnosti sodimo v slovenski vrh po številu krvodajalcev in številu odvzemov krvi na osebo. Vodja Centra za transfuzijo Novo mesto dr. Mojca Šimc pa je pohvalila krvodajalce, saj so bili izredno odzivni tudi v času COVID-19, saj so potrebe po krvi ves čas prisotne in prepotrebne za reševanje življenj številnim ljudem različnih generacij.