zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Novice Novo mesto

FOTO&VIDEO: 21. skupščina Krkinih delničarjev

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.08.2015 16:01

V Hotelu Šport na Otočcu je bila 21. skupščina delničarjev Krke. Prisotni delničarji so zastopali 58,39 % kapitala z glasovalno pravico.

Delničarji so med drugim odločali o uporabi bilančnega dobička za leto 2014 in odločili, da se delničarjem izplača dividenda v bruto višini 2,50 EUR na delnico, kar predstavlja 19-odstotno povečanje glede na lanskoletno dividendo.

Delničarji so se na skupščini seznanili z letnim poročilom uprave, vključno s prejemki članov uprave in nadzornega sveta, z revizorjevim poročilom in s poročilom nadzornega sveta o rezultatih preveritve letnega poročila za leto 2014 in njegovi potrditvi. Odločali so o uporabi bilančnega dobička za leto 2014 ter upravi in nadzornemu svetu podelili razrešnico za leto 2014. Izvolili so tudi nove člane nadzornega sveta – predstavnike delničarjev, saj je nekdanjim članom junija letos potekel mandat, in imenovali revizorja za poslovno leto 2015.

Predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič je v uvodu predstavil ključne poslovne rezultate skupine Krka v letu 2014 ter prodajo skupine Krka v prvem polletju leta 2015.
Prodaja izdelkov in storitev skupine Krka je v prvem polletju letošnjega leta dosegla 599,9 milijona EUR, kar je za 0,5 milijona EUR več kot v enakem lanskem obdobju. Količinska rast prodaje skupine Krka je
v primerjavi z enakim lanskim obdobjem znašala 5,2 %.

Največjo prodajo, 185,9 milijona EUR oziroma 31,0 % celotne prodaje skupine Krka, so dosegli v regiji Vzhodna Evropa. Gospodarski izzivi, s katerimi se sooča večina držav v regiji, med njimi tudi oba Krkina ključna trga Ruska federacija in Ukrajina, so privedli do padca vrednosti dosežene prodaje v regiji kot celoti. Skupaj so v regiji prodali za 16 % manj kot v lanskem prvem polletju. Kljub temu so na več trgih v regiji povečali tržne deleže.
Sledi regija Zahodna Evropa s 162,7 milijona EUR prodaje oziroma 27,1-odstotnim deležem v skupni prodaji. S 33-odstotno rastjo prodaje glede na enako lansko obdobje je najhitreje rastoča Krkina prodajna regija. K temu so kot že nekaj obdobij zapored največ prispevale Krkine odvisne družbe, katerih skupna prodaja se je povečala za 57 %, 5-odstotno prodajno rast pa so zabeležili tudi pri prodaji prek nepovezanih podjetij. Tretje največje prodajno območje v tem obdobju je bila regija Srednja Evropa s prodajo v višini 137,2 milijona EUR in 22,8-odstotnim deležem v skupni prodaji. Prodaja v tej regiji je bila glede na enako lansko obdobje večja za 5 %, rast pa so dosegli na vseh trgih v regiji, razen na Češkem in v Litvi.

V regiji Jugovzhodna Evropa so prodali za 60,5 milijona EUR, kar predstavlja 10,1 % celotne prodaje. Manjšo prodajo kot v enakem lanskem obdobju so zabeležili na obeh ključnih trgih, Romuniji in Hrvaški, ter v Srbiji, razlog pa je v zakonsko reguliranem znižanju cen zdravil. Zaradi tega je skupna prodaja v tej regiji za petino manjša kot v enakem lanskem obdobju. Prodaja na domačem trgu z 38,7 milijona EUR predstavlja 6,5 % celotne prodaje in je glede na lansko prvo polletje večja za 1 %. V regiji Čezmorska tržišča so prodali za 14,7 milijona EUR, kar je 2,5 % celotne prodaje, rast glede na enako lansko obdobje pa je 20-odstotna.
Zdravila na recept predstavljajo 84,7 % prodaje skupine Krka. Prodali so jih za 507,9 milijona EUR, kar je 1 % več kot v enakem lanskem obdobju. Prodaja se je povečala v regijah Zahodna Evropa (za 34 %), Srednja Evropa (za 4 %), Slovenija (za 3 %) in v po prodaji najmanjši regiji Čezmorska tržišča
(za 23 %). Padec prodaje so zabeležili v regijah Vzhodna Evropa in Jugovzhodna Evropa. Prodaja izdelkov brez recepta je znašala 50,9 milijona EUR, kar je 14 % manj kot v enakem lanskem obdobju. Njihov delež v skupni prodaji je 8,5-odstoten. K zmanjšanju prodaje te skupine izdelkov je največ prispevalo zmanjšanje prodaje v Ruski federaciji in Ukrajini. Veterinarskih izdelkov so prodali za 26 milijonov EUR (15-odstotna rast), njihov delež v skupni prodaji pa je 4,3-odstoten. Rast prodaje so zabeležili v vseh regijah razen v Sloveniji, kjer je prodaja ostala na ravni primerljivega lanskega obdobja. Prodaja zdraviliško-turističnih storitev skupine Terme Krka je v prvem polletju leta 2015 znašala

14 milijonov EUR, kar je 3 % manj kot v enakem obdobju leta 2014. Njihov delež v skupni prodaji je 2,3 %. Ostala prodaja je znašala 1,1 milijona EUR, kar je 0,2 % skupne prodaje.

Na doseženo prodajo skupine Krka je tudi v prvem polletju vplival tečaj ruskega rublja. Po padcu tečaja ob izteku lanskega leta se je rubelj glede na evro v prvih mesecih letošnjega leta sicer krepil, toda njegova vrednost v prvem polletju je bila v povprečju še vedno za slabih 26 % pod povprečjem enakega lanskega obdobja. Prodaja na ruskem trgu, izražena v rubljih, je bila za 13 % večja od primerljive lanske, izražena v evrih pa za 15 % manjša kot v lanskem prvem polletju. Zaradi negativnega trenda cene nafte, ki ima močan vpliv na tečaj rublja, so v tretjem četrtletju tveganje slabitve tečaja ruskega rublja zavarovali s terminskimi pogodbami.

Sprejeti sklepi skupščine
Delničarji so na skupščini sprejeli sklep, da se bilančni dobiček za leto 2014 v višini 181.488.404,86 EUR uporabi za naslednje namene:
• za dividende 81.407.692,50 EUR
• za druge rezerve iz dobička 50.040.356,18 EUR
• za prenos v naslednje leto 50.040.356,18 EUR.
Dividende v višini 2,50 EUR bruto na delnico se delničarjem začnejo izplačevati v 30 dneh po končani skupščini, in sicer po stanju vpisov v delniško knjigo, vodeno pri KDD Centralni klirinško depotni družbi, d. d., Ljubljana, na dan 25. avgusta 2015.

Skupščina je potrdila in odobrila delo uprave in nadzornega sveta v poslovnem letu 2014 in jima podelila razrešnico.

Za nove člane nadzornega sveta Krke, predstavnike delničarjev, ki so petletni mandat začeli z dnem izvolitve na skupščini, so delničarji na skupščini izvolili prof. dr. Julijano Kristl, Jožeta Mermala, Mateja Pirca, Andreja Slaparja, Simono Razvornik Škofič in mag. Anjo Strojin Štampar, MBA. Delničarji so predlagane kandidate izvolili za obdobje petih let.

Za revizorja za poslovno leto 2015 so delničarji imenovali revizijsko družbo Ernst & Young Revizija, poslovno svetovanje, d. o. o., Ljubljana.

Krkina uprava bo sprejete sklepe objavila v sobotnem Delu, v sistemu elektronskega obveščanja Ljubljanske borze SEOnet in v sistemu elektronskega obveščanja na Poljskem (ESPI).

Skupscina_Krke_2015.flv