zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Novo mesto

FOTO&VIDEO: Mladi arhitekti danes v Novem mestu in Krškem

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.09.2015 08:45

Po uspešni izvedbi prve polovice turneje brezplačnih svetovanj se skupina Arhitekturni nasvet podaja v drugi teden, v sklopu katerega danes od 10. uri dalje svetujejo na novomeškem rotovžu, od 16. ure dalje pa se bodo mudili v Krškem.

Po uspešni izvedbi prve polovice turneje brezplačnih svetovanj se skupina Arhitekturni nasvet podaja v drugi teden, v katerem bodo obiskali naslednjih 10 slovenskih mest: Novo mesto, Krško, Rogaška Slatina, Ptuj, Lendava, Murska Sobota, Maribor, Ravne na Koroškem, Celje in Trzin.

Poleg svetovanj bodo organizirali še predavanje z naslovom S pravimi koraki do uspešne gradnje.
Brezplačne svetovalnice so namenjene osnovni pomoči pri prostorskih zagatah, s tem pa želi interdisciplinarna skupina mladih (arhitekti, krajinski arhitekti, sociologinja in pravnik) približati stroko sleherniku in pokazati, kako lahko dober nasvet prihrani marsikatero skrb, čas in predvsem denar.

Vodja skupine Matic Brdnik pojasnjuje: “Pri gradnji oz. prenovi hiše ali stanovanj so ljudje zaradi množice informacij velikokrat izgubljeni. Obračajo se na znance, spletne forume ipd., na strokovnjake pa zaradi nevednosti oz. bojazni pred visokimi cenami sploh ne pomislijo. Z brezplačnimi svetovanji želimo pritegniti ljudi in jim dokazati nasprotno. Poleg tega pa sami pridobimo neprecenljive izkušnje z realnimi težavami in s komunikacijo z obiskovalci. Tako da je to win-win situacija za vse.”


V prvem tednu turneje, kjer so prav tako obiskali 10 slovenskih mest, so pomagali več kot 30 obiskovalcem, skupno pa želijo na turneji pomagati 100 ljudem. Poleg brezplačnih svetovanj organizirajo tudi poučna predavanja, s katerimi želijo izobraževati o pomembnosti kakovostnih prostorov in principih, kako to uresničiti. Ta teden bo v Krškem, Murski Soboti in Ravnah na Koroškem potekalo predavanje z naslovom S pravimi koraki do uspešne gradnje, v katerem bo Tamara Gosar, mag. inž. arh., seznanjala s procesom gradnje od ideje do izvedbe. Poleg tega pa bo govora tudi o tem, kako se urejanja prostorov sploh lotiti, na kaj je treba paziti pred in med samo gradnjo ter katere akte in predpise je treba upoštevati.

Ideja brezplačnih svetovanj je stara dobro leto in se je pričela s skupino 6 mladih arhitektov v Ljubljani. S časom sta doseg in skupina zrasla do te mere, da se svetovalnice mesečno izvajajo v 14 mestih, skupina pa šteje že 17 članov. Arhitekturni nasvet svetuje pri gradnji, prenovi, obnovi, (pre)urejanju prostorov, energetski sanaciji, prostorski zakonodaji, materialih, opremi, zasaditvah ter oblikovanju okolice in vrtov. Kako dobro je sprejeta ideja brezplačnih svetovanj, pove komentar para iz Slovenj Gradca, ki sta se udeležila ene od brezplačnih svetovalnic: “Z ženo sva dobila veliko koristnih nasvetov in informacij za najin projekt mansarde. Svetovalca sta bila zelo prijazna, polna dobrih idej. Prav tako ju ni bilo strah predlagati posegov, na katere midva še pomislila nisva. Super!”

Poleg brezplačnih svetovanj nudi skupina tudi delavnice na domu ter izvedbo arhitekturnih in krajinskoarhitekturnih projektov. Ker imajo polno idej in energije, delajo tudi na drugih projektih, med drugim Razvoj turizma na podeželju, s katerim želijo prispevati k trajnostnemu in na tradicijo vezanemu razvoju slovenskega podeželja.

Arhekturni nasveti