Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Semič

FOTO&AVDIO: Na dnevu odprtih vrat vinske kleti Semič

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.12.2019 09:55

V predprazničnem času so v vinski kleti Simonič odprli svoja vrata obiskovalcem in ljubiteljem penin ter pripravili degustacijo vseh vrst penin, ki jih pridelajo v svoji kleti.

V družini Simonič je vinogradništvo tradicija, ki traja že več rodov. Konec devetdesetih let se je Ivan Simonič odločil, da se bo usmeril v proizvodnjo penin in tako postal prvi privatni pridelovalec penin v Beli Krajini. Leta 2000 je zagledala luč sveta Semiška penina polsuha, ki je leto kasneje na sejmu v Gornji Radgoni dobila zlato medaljo z oceno 18,53 točk in osvojila drugo mesto med peninami.

na-dnevu-odprtih-vrat-vinske-kleti-semič
Na dnevu odprtih vrat vinske kleti Semič
Radio Krka

To je bila stimulacija za nadaljnji razvoj, tako se je z vsakim leto povečevala količina pridelanih steklenic, kot tudi izbor penin, ki sedaj obsega še Semiško penino suho in modro frankinjo, v letu 2004 pridelano Semiško penino zlato, ki so ji dodani lističi iz 23 karatnega zlata in v letu 2005 pridelano jantarno penino s specifičnim okusom, edinstvenim v Sloveniji. V letu 2009 je dozorela prva serija Semiške penine Barrique, pri kateri je vino pred polnjenjem v šampanjske steklenice eno leto zorelo v barrique sodčkih.
Najnovejša pridobitev in novost leta 2010 pa je Semiška penin Poseidon, ki je dozorevala v globinah Jadranskega morja, in sicer na globini 30 metrov, pri konstantni temperaturi 12-13°C. Tako penino, kot tudi steklenice oziroma glinene amfore, je s svojo naravno močjo oblikovalo morje.

na-dnevu-odprtih-vrat-vinske-kleti-semič
Na dnevu odprtih vrat vinske kleti Semič
Radio Krka


Vinogradi družine Simonič se nahajajo v Belokranjskem vinorodnem okolišu, v Semiču, na področju Črešnjevca in Semiške gore. To so posebne sončne lege, kar skupaj s kvaliteto zemlje omogoča pridelavo grozdja v kvaliteti, primerni za penine. Vinogradi so zasajeni s sortami chardonnay, kerner, laški rizling, sauvignon in modra frankinja. Vse penine so pridelane izključno po klasični šampanjski metodi, z drugim vrenjem v steklenici.
Vsako leto znova penine dobivajo zlata oziroma srebrna odličja na Kmetijsko živilskem sejmu v Gornji Radgoni, kot potrditev konstantne kvalitete.

na-dnevu-odprtih-vrat-vinske-kleti-semič
Na dnevu odprtih vrat vinske kleti Semič
Radio Krka

Največji dosežek leta 2008 pa je vsekakor naziv ŠAMPIONA, ki ga je Semiška penina polsuha dobila na mednarodnem živilskem sejmu GAST v Splitu na Hrvaškem, in sicer v mednarodni, tudi številni slovenski konkurenci. Dodatno je Semiška penina suha dobila na tem sejmu še srebrno diplomo.  V letu 2008 so se s Semiško penino polsuho prvič udeležili tudi sejma VINO v Ljubljani , kjer je penina dobila srebrno priznanje, pri čemer je bila po številu točk na tretjem mestu med peninami.
Posebni dosežki v letu 2012:


Gregor Simonič

O Semiški penini