bogataš Dobra karma

Ob smrti z Zemlje ne bomo nič odnesli - nanjo ...

naya-rivera, avtomobil, izginotje Svet24.si

Med iskalno akcijo za pogrešano igralko naleteli ...

UV-plenkovic jansa-ziga zivulovic jr-bobo Reporter.si

Zmagovita lekcija iz Zagreba: kaj se lahko Janez ...

aleš hojs, janez janša, igor bavčar Svet24.si

Pravljica iz kraljestva Trstenjakove o ...

furs, davčna-utaja, kotnikova-5 Necenzurirano

Davčni utajevalci na Počivalškovem pragu

Zoran Janković Odkrito.si

Je Zoran Janković resno bolan?

Luka Basi Njena.si

Žalostna nedelja Luke Basija

Novice Metlika

FOTO&AVDIO: Začetek slovesnosti ob letošnjih gasilskih jubilejih

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.08.2019 09:13

Letošnje leto je za gasilstvo še posebej jubilejno. Praznujemo namreč 150-letnico gasilstva na Slovenskem, 70-letnico Gasilske zveze Slovenije in 50 let Gasilskega muzeja dr. Branka Božiča v Metliki.

Ker je bila prva požarna bramba na Slovenskem ustanovljena septembra 1869 v Metliki, bodo slovesnosti v jubilejnem letu prav v tem mestu.  Aktivnosti, ki sicer potekajo že vse leto, pa so na novinarski konferenci predstavili predsednik Gasilske zveze Slovenije (GZS) Janko Cerkvenik, metliški župan Darko Zevnik, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Metlika Amir Mehadžić in predsednik Gasilske zveze Metlika Martin Štubljar. 

začetek-slovesnosti-ob-letošnjih-gasilskih-jubilejih
Začetek slovesnosti ob letošnjih gasilskih jubilejih
Radio Krka

V soboto, 7 septembra, bo ob 6.30 po Metliki budnica, ki jo bo igrala Mestna godba Metlika. Ob 18. uri bo pred metliškim gasilskim domom slavnostna seja ob 150-letnici PGD Metlika. Slavnostni govornik bo predsednik državnega zbora Dejan Židan. Naslednji dan bo ob 15. uri po mestu svečana parada gasilcev iz Slovenije in gostov iz tujine. V sredo, 18. septembra, pa bo ob 19.30 pred gasilskim domom še rojstnodnevna proslava najstarejšega gasilskega društva na Slovenskem. Praznovanje bo 15. novembra sklenjeno z osrednjo slovesno akademijo in koncertom v Cankarjevem domu v Ljubljani.

začetek-slovesnosti-ob-letošnjih-gasilskih-jubilejih
Začetek slovesnosti ob letošnjih gasilskih jubilejih
Radio Krka

Že včeraj so v Metliki praznovali 50-letnico Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča. V začetku leta je GZS v sodelovanju z OŠ Metlika in PGD Metlika razpisala literarni in likovni natečaj z naslovom Gasilci, na pomoč!, na katerem je sodelovalo 185 šol, iz katerih je prišlo 2.805 likovnih izdelkov in 170 literarnih prispevkov. Komisije so imele precej dela, da so ocenile vse izdelke, na današnji slovesnosti pa so podelili priznanja najboljšim osnovnošolcem.