Manca Špik Dobra karma

Manca Špik s hčerko preseljena na povsem ...

Vesna Šošterič (2) Svet24.si

Razvpita resničnostna zvezdnica išče moškega

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Dejan Židan in Tanja Fajon Svet24.si

Židan ob odstopu: "Prišel je čas, da slovensko ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Soraja 2 Odkrito.si

Torbica za 3.000 evrov in še kaj!

Mijo Matić Njena.si

Takole po karanteni uživa sanjski Mijo

Novice Semič

FOTO&VIDEO: Koncert mongolske glasbe s sodobnim etno-rock pridihom

Piše: B.V./RIC Bela krajina

Čas objave:
11.02.2019 10:05

RIC Bela krajina je včeraj v Kulturnem centru Semič pripravil glasbeno-plesni spektakel 16-članskega etno orkestra Hinggan Union iz Notranje Mongolije.

Hinggan Union, ki v Slovenijo prihaja iz severozahodne kitajske pokrajine Notranje Mongolije, prinaša od preteklih rodov bogato in edinstveno dediščino, ki spaja prvinske glasbene in kulturne elemente z območja prostrane Horqin prerije.

16-članska zasedba, katero sestavljajo glasbeniki, pevci in plesalci v barvitih oblačilih, je kot odprta knjiga mongolske umirajoče umetnosti, ki širi svoje starodavno izročilo s sodobno interpretacijo. Njihova čarobna glasba, pri kateri poslušalcu prevzamejo pozornost prvinski zvoki tradicionalnih inštrumentov (mornhur, topshur, khumei, dromlja), ritmi tolkal in predvsem meditativno grleno petje, izraža življenje mongolskega ljudstva in govori o ljubezenskih zgodbah, starodavnih krajih, družini, legendah in bojevnikih ter o odnosu do narave.


Etno orkester Hinggan Union je tudi večkratni udeleženec številnih glasbenih festivalov in tekmovanj, na katerih je bil prejemnik nagrad za najboljšega izvajalca. Hinggan Union je nastopil tudi v muzikalu Arxan Mountain v sklopu sodelovanja z Američanom Donom Frantzom, izkušenim producentom iz Broadway gledališča.

Koncert sovpada s praznovanjem vstopa v kitajsko novo leto, v leto prašiča Vodno znamenje prašiča je zadnje v kitajskem zodiaku in tako simbolizira konec nekega obdobja in nove začetke.

»Dogodek je bil rezultat sodelovanja organizatorja RIC Bela krajina z Ministrstvom za kulturo Ljudske republike Kitajske v sklopu iniciative 16 + 1 in pobude »En pas in ena pot«, pri katerih gre za prizadevanja vzhodnoevropskih držav in Kitajske za okrepitev odnosov z vzajemnimi koristmi«, so sporočili iz RIC-a Bela krajina.