dr nikola o Svet24.si

Priznan plastični kirurg s pištolo pretepal ...

Koper, sipine 1 Svet24.si

FOTO: Obisk ter pobiranje lupin polžev in školjk...

testiranje, test, denar, hitri test Necenzurirano

Hitre teste vam prodajajo po štirikratni ceni, ...

dubaj Reporter.si

Alarm na Fursu: slovenski bogataši denar pred ...

luka doncic 1 pm Ekipa24.si

Še Dončić je začuden! V Dallasu so ga ...

Annie Wersching Odkrito.si

Poslovila se je

barcelona Ekipa24.si

Barcelona do zmage z goljufijo? Tekmec ogorčen, ...

Novice Novo mesto

FOTO&VIDEO: Novomeška bolnišnica z novima centroma

Piše: STA

Čas objave:
08.09.2019 19:29

V novomeški bolnišnici so danes v uporabo predali nove prostore Centra za intenzivno medicino in Centra za endoskopije. Po besedah direktorice Milene Kramar Zupan gre za pomembno strokovno in razvojno naložbo, saj je do zdaj delo obeh centrov potekalo na ločenih lokacijah in v neustreznih prostorih z zastarelo opremo.

Po besedah Kramar Zupanove sta nova centra posledica vizije in ciljev, začrtanih pred štirimi leti, da bi bolnišnica postala primerljiva z najboljšimi primerljivimi bolnišnicami v Sloveniji in v Evropi. "Te cilje uspešno izvajamo", je dejala.

Centra bosta po njenih besedah bistveno izboljšala delo z bolniki in njihovo bivanje. Spomnila je namreč, da trenutni oddelek interne medicine skupaj z enotami intenzivne terapije in endoskopijami deluje v stari interni bolnišnici, ki je bila zgrajena pred več kot 120 leti in je potrebna temeljite obnove.

Naložba je stala skoraj osem milijonov evrov, od katerih je 80 odstotkov prispevalo ministrstvo za zdravje, 20 odstotkov pa sama bolnišnica.

Nova centra se nahajata nad novomeško urgenco, na skupni površini 1600 kvadratnih metrov. Zgrajena sta po najnovejših strokovnih smernicah, imata najsodobnejšo opremo in sta po beseda Kramar Zupanove povsem evropsko primerljiva. "Vse to nam daje novo dimenzijo dela, nov zagon ter upanje in vero, da v zdravstvu vendarle ni vse tako črno in brezupno," je dejala.Odprtja sta se udeležila tudi minister za zdravje Aleš Šabeder in predsednik DZ Dejan Židan. Tudi Šabeder je naložbo izpostavil kot eno izmed "dobrih zgodb v našem zdravstvu", ki bo mogoče pripomogla k temu, da se bo o slovenskem zdravstvu začelo govoriti "ne boljše, ampak realno". Na ministrstvu po njegovih besedah pri takšnih naložbah vedno radi priskočijo na pomoč, čeprav so sredstva, ki jih imajo na voljo, preskromna. "Zato moramo predvsem delovati racionalno in pravilno postaviti prioritete," je dejal.

Predsednik DZ Židan pa je v svojem nagovoru izpostavil velik pomen tega, da slovensko zdravstvo temelji na sistemu solidarnosti, s čimer so zdravstvene storitve dostopne vsem pod enakimi pogoji.

Splošna bolnišnica Novo mesto je četrta največja bolnišnica v Sloveniji. Letno oskrbi okoli 160.000 ljudi, od tega več kot 30 odstotkov iz drugih regij, predvsem kočevske, posavske in ljubljanske.

Kramar Zupanova je danes še povedala, da bolnišnica uspešno izvaja sanacijski program, določen z interventnim zakonom, kar je v izjavi za medije pozneje potrdil tudi Šabeder. Po beseda Kramar Zupanove izvajanje programa sicer ni lahko, "srečujemo se tudi z odpori, vendar večina sodelavcev razume, da je pot razvoja in sprememb edina pot v korist bolnikov, zaposlenih in družbe".