Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Krško

Fukušima v Krškem

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.03.2013 11:23

Včeraj sta na delovnem obisku občino Krško obiskala japonski veleposlanik, nje. eksc. Shigemi Jomori in dr. Kenkichi Hirose; nekdanji direktor Agencije za jedrsko in industrijsko varnost Japonske ter svetovalec predsednika vlade v času jedrske nesreče v Fukušimi. Po dopoldanskem obisku Nuklearne elektrarne Krško in delovnem srečanju s predstavniki sil zaščite in reševanja je dr. Hirose spregovoril tudi za javnost. Na predavanju v Kulturnem domu je predstavil izkušnje Japonske ob nesreči in obnovo po njej.

Obisk je v sodelovanju z veleposlaništvom Japonske potekal ob 20. obletnici bilateralnih odnosov med obema državama. Verjamem, da smo lahko tudi za voljo znanja in izkušenj, ki jih je z nami delil dr. Hirose, na tej poti še bolj strokovni, preudarni in premišljeni, je povedal župan občine Krško.

Na strokovnem predavanju je dr. Hirose pojasnil posledice jedrske nesreče za ljudi v okolju, se dotaknil vpliva cunamija in potresa, ki sta pred dvemi leti spremljala jedrsko nesrečo v Fukušimi, razložil potek evakuacije prebivalcev, soočil z vplivi nesreče na družbo, s potekom dekontaminacije in dolgoročnimi ukrepi za razgradnjo elektrarne.

Pomembnejše »lekcije« dr. Hiroseja
Dr. Hirose je med lekcijami, ki so se jih v tej nesreči naučili, izpostavil pomembnost zavedanja, da morajo biti načrti in vaje za primer tovrstnih nesreč, bolj učinkoviti in bolj obsežni. Poudaril je, da je z njimi nujno predvideti vse možne scenarije tveganja, ki se lahko zgodijo. Ravno kombinacija jedrske in dveh naravnih nesreč je v Fukušimi povzročila katastrofo. Pri pripravi načrta ukrepanja za nujne primere se moramo torej v bodoče zavedati vseh možnih scenarijev in posledic, je povedal. Po nesreči smo morali vzpostaviti nove standarde za zaščito pred sevanjem. Pred tem ni bilo jasnih navodil kako ravnati v pogojih, ko se posledice nesreče nadaljujejo.
Da bi dobili natančne podatke o posledicah, še vedno izvajajo tudi obsežne zdravstvene preglede vseh, ki so bili sevanju izpostavljeni. Čeprav je bila nesreča v Fukušimi velikih razsežnosti je gotovo spodbuden podatek, da trenutno ni nobenih resnih primerov posledic sevanja pri ljudeh. Še vedno smo v postopku zbiranja izkušenj, tisto kar smo dognali do zdaj, pa želimo deliti s svetom, je še zaključil.

Dr. Hirose: »aktivnosti za nadgradnjo varnosti v NEK so izjemno dobre«
Dr. Hirose, je včeraj obiskal tudi Nuklearno elektrarno Krško in po obisku povedal, da je po njegovi oceni varnost krške nuklearke izjemna. Dejal je, da v Krškem izvajajo čisto vse možne varnostne ukrepe, zato posebne zamisli kako slednjo še izboljšati ni imel.

Verjetnost nesreče v nuklearni elektrarni je izredno majhna, a vseeno je ves čas prizadevanje za izboljšanje pripravljenosti ob morebitni ogroženosti, ena izmed pomembnih prioritet. Zato je bila pripravljenost Japonske deliti svojo izkušnjo zelo dobrodošla in hkrati dober način, da lahko slovenska jedrska stroka k strategiji stalnih tehnoloških izboljšav, visoki varnosti obratovanja in zaupanju slovenske in svetovne javnosti priključi še izkušnje izredne situacije, kakršno lahko povzroči nesreča.

Tudi župan občine Krško mag. Miran Stanko je srečanje ocenil kot koristno vodilo in možnost za primerjavo oz. oceno kako pravilni so naši ukrepi za primer nesreče. Vsaka priložnost za izboljšanje sistema civilne zaščite ter varnostnih in preventivnih ukrepov, ki v primeru nesreče posledice zmanjšujejo na najmanjšo možno mero, je izjemno pomembna.

Včerajšnje srečanje je potekalo v povezavi s projektom pripravljenosti na evakuacijo v primeru jedrske nesreče (PFE), v sklopu katerega vse aktivnosti zadnjega leta v Občini Krško načrtujejo s ciljem nadgradnje obstoječih zaščitnih ukrepov tako na lokalni kot regijski in državni ravni.