zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Krško

Geza Erniša: Dan reformacije naj bo praznik vseh Slovencev

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.10.2015 20:37

V počastitev dneva reformacije je drevi v krški Dvorani v parku Občina Krško v sodelovanju s Slovenskim protestantskim društvom Primož Trubar – podružnico Posavje in krško izpostavo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti pripravila osrednjo slovesnost, na kateri je slavnostni govornik častni škof evangeličanske cerkve mag. Geza Erniša poudaril, da je dan reformacije čas za strpnost, praznik, ki nas bo povezal in ne delil.

Uvodoma je goste pozdravil župan občine Krško mag. Miran Stanko, ki je izpostavil pomen reformacije, v obdobju katere smo se Slovenci s svojim jezikom postavili ob bok ostalim evropskim narodom, še posebej pa tudi Krškega z Jurijem Dalmatinom in Adamom Bohoričem.

»Reformacija je postavila temelje celotni zahodnoevropski kulturi. In da smo lahko postali del te kulture, je nedvomno zasluga slovenskih reformatorjev, ki so prepoznali, da le z lastnim jezikom postaneš in ostaneš narod s svojo identiteto, vizijo in prihodnostjo. To spoznanje moramo upoštevati še posebej zdaj in tu,« je poudaril Geza Erniša in dodal: »Reformacija pomeni tudi zavezo, da se moramo kot posamezniki in družba tudi danes nenehno reformirati, nenehno transformirati iz dobrega v boljše, iz boljšega v odlično. In da vse to uresničujemo v vrednotah, kot so pridnost, poštenost, delavnost in odgovornost.« Ob tem je še poudaril, da mora biti ta praznik praznik vseh Slovencev - da bo Slovenec Slovencu brat.


Glasbeni program je prispeval Pihalni oktet Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško po vodstvom Petra Gabriča z Dalmatinovimi napevi, ki jih je za zasedbo priredil Dejan Učakar. S tem je povezal glasbo 16. in 21. stoletja, pri čemer je povzemal po nemških protestantskih napevih, pa tudi iz narodnega petja. V vlogi Jurija Dalmatina in Adama Bohoriča sta Filip Černelč in Boštjan Arh obiskovalce popeljala skozi večer, za dobrote iz domače peči in čaje z zeliščnega vrta pa so poskrbele članice Aktiva kmečkih žena Koprivnica.

GezaErnišaOReformaciji.wav