Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Gimnazijcem v Črnomlju 100 € mesečne spodbude

Piše: R.K.

Čas objave:
23.06.2021 09:19

Člani Občinskega sveta občine Črnomelj so v torek, 22. 6. 2021 na 21. redni seji dokončno sprejeli odlok o denarni spodbudi gimnazijcem Srednje šole Črnomelj.

To pomeni, da bodo dijaki ob vpisu v 1. letnik gimnazije prejeli mesečne 100 EUR denarne spodbude. Obravnavali so tudi pokrajinsko zakonodajo, pri kateri je občina skupaj z ostalima belokranjskima občinama podala enotno mnenje, da se ime Dolenjsko – belokranjska uporablja celovito in se ne krajša ter da je sedež pokrajinskega sveta v Beli krajini v Črnomlju.

Člani sveta so se zaradi upoštevanja ukrepov in priporočil NIJZ za preprečevanje COVID-19 sestali v Kulturnem domu Črnomelj, kjer so imeli zagotovljene varnostne pogoje po priporočilih. Dnevni red seje je obsegal 21 točk dnevnega reda.

Na seji so dokončno sprejeli Odlok o dodeljevanju denarnih spodbud dijakom Srednje šole Črnomelj, program gimnazija, kar pomeni, da bodo dijaki ob vpisu v 1. letnik gimnazije prejeli mesečno 100 EUR denarne spodbude. S podeljevanjem denarnih spodbud se bo pričelo v šolskem letu 2021/2022, in sicer vsem dijakom vpisanim v 1. letnik programa gimnazija. V naslednjih letih bodo denarne spodbude prejemali tudi dijaki višjih letnikov, vendar le tisti, ki bodo dosegli povprečno oceno 3,5. Člani sveta so se seznanili tudi s poročilom SŠ Črnomelj o delu in načrtih za naprej.

Državni svet RS je na vse občinske svete naslovil poziv, da se opredelijo do osnutkov pokrajinske zakonodaje in svoja mnenja izrazijo skozi predlog sklepa. Občina Črnomelj je svoje mnenje, enotno z Občino Semič in Občino Metlika podala v nekaj členih, in sicer da se zavzema, da se ime Dolenjsko-belokranjska pokrajina uporablja celovito in se ne krajša na Dolenjska ter da ostanejo sedeži organov, kot navedeno v predlogu zakona - sedež pokrajinskega sveta v Beli krajini, v Črnomlju.

Župan je člane sveta seznanil tudi s tekočimi projekti in njihovim stanjem, predstavniki Policijske postaje Črnomelj so jih seznanili s poročilom glede varnostnih razmer na območju občine, direktorica Dolenjskih lekarn Novo mesto pa s poročilom o poslovanju zavoda za leto 2020.

Gradivo in obrazložitve vseh ostalih točk dnevnega reda 21. redne seje Občinskega sveta Občine Črnomelj najdete na spletni strani Občine Črnomelj pod zavihkom Občinski svet – Gradivo. V dokumentu si lahko preberete natančne obrazložitve posameznih točk.