zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Novice Novo mesto

GOST V STUDIU: Davčne blagajne – večina preverjenih računov je pravilnih

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.03.2016 13:09

V studiu Radia Krka smo dopoldne gostili namestnika direktorja Finančnega urada Novo mesto mag. Zvonka Špelka. Kot je povedal, sistem davčnih blagajn deluje dobro.

Precej zmede, negotovosti, predvsem pa stroškov so konec lanskega leta podjetnikom povzročale t.i. davčne blagajne. Kot vedno, je bil tudi tokrat tisti strah pred novostjo oz. njenim nedelovanjem vsaj za večino uporabnikov odveč. V studiu Radia Krka smo dopoldne gostili namestnika direktorja Finančnega urada Novo mesto mag. Zvonka Špelka.

Kot je povedal, sistem davčnih blagajn deluje dobro. Občasne internetne prekinitve ne povzročajo večjih težav. Na celotnem območju Finančne uprave RS je bilo v prvih dveh mesecih potrjenih že več kot 147 milijonov računov, ki jih je izdalo 41.413 zavezancev. Med zavezanci se je dobro prijela tudi brezplačna informacijska rešitev MINI Blagajna, ki jo za davčno potrjevanje računov uporablja 11.344 različnih zavezancev. Kljub temu, da se številka dnevno davčno potrjenih računov ne povečuje več, pa se v sistem davčnih blagajn še vedno dnevno vključi med 100 in 150 novih zavezancev.

V poostrenem nadzoru, ki ga izvajajo inšpektorji na terenu, je bilo med 3.547 nadzori odkritih 300 nepravilnosti, od tega je bilo več kot polovica (189) opozoril, saj je šlo za manjše kršitve.

Zaradi različnih kršitev je bilo po januarskih opozorilih februarja na območju celotne Slovenije izdanih 33 plačilnih nalogov, s katerimi so bile izrečene globe v skupnem znesku 80.200 evrov. V 77 primerih bo v zvezi s kršitvijo izdana odločba v prekrškovnem postopku. Za manjše kršitve je bilo izrečenih 189 opozoril.

Dodatne informacije v zvezi s sistemom davčnih blagajn lahko uporabniki dobijo na spletni strani FURS-a www.fu.gov.si .

Zanimivo je tudi, da nepravilnosti glede izdajanja računov preko posebne aplikacije Preveri račun sporočajo potrošniki. Po podatkih Finančne uprave potrošniki preverijo vsak 30 izdani račun. V kar 97% primerov preverjanj velja, da se računi ujemajo s podatki v sistemu davčnih blagajn.

Pogovor z Borutom Špelkom, namestnikom Finančnega urada Novo mesto