oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Novice Brežice

Grad Brežice ostaja v lasti Občine Brežice

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.02.2013 15:52

Sodišče pritrdilo predlogom Občine Brežice v dolgoletnem postopku vračanja odvzetega premoženja (gradu Brežice) družini Attems. Pravnomočni sklep pristojnega sodišča nalaga plačilo odškodnine za odvzeto premoženje državi, Občina Brežice tako ostaja lastnica gradu.

Zaključeni postopek bo omogočil normalno razvijanje vsebin v prostorih gradu v skladu z načrti Občine Brežice.

Občina Brežice je prejela sedaj že pravnomočni sklep pristojnega sodišča, ki določa, da je zavezanka za izplačilo odškodnine upravičencem v postopku vračanja odvzetega premoženja - gradu Brežice država in ne Občina. Grad ostaja last Občine Brežice, Republika Slovenija pa je dolžna izplačati odškodnino za odvzeto premoženje upravičencem v obliki državnih obveznic.

Sodišče je upoštevalo dokaze Občine Brežice v postopku in pritrdilo podanim argumentom, da se grad ne vrača v naravi, saj gre za kulturni spomenik državnega pomena ter da je za izplačilo odškodnine pristojna države in ne Občina. Sklep sodišča je tudi potrditev kakovostnega in predanega dela občinske strokovne in pravne službe, je poudaril župan Občine Brežice Ivan Molan.

V postopku se je izkazalo za pravilno stališče Občine Brežice ter Občinskega sveta Občine Brežice, ki je sprejel odločitev, da nasprotuje vračilu gradu v naravi, saj je brežiški grad poleg kulturnega spomenika državnega pomena tudi sestavni del starega mestnega jedra ter simbol mesta, kot takšen pa ima pomembno vlogo tako pri prepoznavnosti mesta kot pri turistični ponudbi celotne občine.

Dolgoletna vlaganja v grad Brežice

Občina Brežice se zaveda pomena gradu na področju kulture in turizma, zato v skladu s proračunskimi možnostmi skrbi za vzdrževanje gradu. V l. 2012 je Občina zaključila 2. fazo celovite obnove gradu Brežice v vrednosti 2 milijonov evrov, za katero je pridobila sofinancerska sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 1,2 milijona evrov ali 61% ocenjene vrednosti investicije. Celovita obnova vzhodnega trakta je zajemala gradbeno obrtniška in instalacijska dela (potekala so vertikalno od kleti navzgor; obe etaži, podstrešje, ostrešje in delno streho, statična sanacija zidov, sanacija vlage, konstrukcijske ojačitve, sanacija stropnih konstrukcij, povezovanje objekta v višini medetažnih konstrukcij, toplotna izolacija stropne konstrukcije Viteške dvorane, zamenjava poškodovanih lesenih nosilnih elementov na strešni konstrukciji, zamenjano stavbno pohištvo, izvedene nove elektro in strojne inštalacije, zamenjani tlaki in seveda ter konzervatorsko restavratorska dela (stropne poslikave v velikosti 506 m2, obnova lesenih baročnih stopnišč, kamnitih portalov, okenskih okvirjev, kamnitih pragov in kordonskega venca).

Izjava župana Občine Brežice Ivana Molana o postopku glede gradu Brežice